ΑΘΗΝΑ
17:40
|
27.04.2024
Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί νωρίς από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσει να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Charles Michel υπηρέτησε ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τα τέλη του 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί νωρίς από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσει να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει το BBC.

Η θητεία του Βέλγου πολιτικού λήγει τον Νοέμβριο, αλλά οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να εκλεγεί με την πλειοψηφία των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Εάν δεν βρεθεί εγκαίρως διάδοχος, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, θα ασκήσει προσωρινά την προεδρία.

Η Ουγγαρία θα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου από τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι θα προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών των κρατών μελών. Ο ηγέτης των εθνικιστών κ. Όρμπαν θα είχε τον ρόλο που κανονικά ασκούσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μέχρι να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του κ. Μισέλ.

Ο 48χρονος Μισέλ υπηρέτησε ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Ε.Ε., της ομάδας των κυβερνητικών ηγετών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., από τα τέλη του 2019. Πριν αναλάβει τον ρόλο της Ε.Ε., ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου.

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024», είπε στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

«Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της θητείας μου ως Ευρωπαίος ηγέτης, είναι δική μου ευθύνη να δώσω έναν απολογισμό της δουλειάς μου αυτά τα τελευταία χρόνια και να προτείνω ένα έργο για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο κ. Μισέλ είπε ότι θα είναι πρώτος στη λίστα του κόμματος του φιλελεύθερου Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR), του οποίου είναι πρώην αρχηγός, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα παραιτηθεί από την προεδρία του Συμβουλίου τον Ιούλιο.

Τώρα υπάρχει πίεση στους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ε.Ε. να βρουν διάδοχο πριν από την 1η Ιουλίου, όταν η Ουγγαρία πρόκειται να αναλάβει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου.

Ο κ. Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη και ήταν ο μόνος ηγέτης της Ε.Ε. που συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα ο κ. Όρμπαν προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να «τραβήξει το χειρόφρενο» για μελλοντική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού άσκησε βέτο σε ένα πακέτο της Ε.Ε. ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2022, το κοινοβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε μια έκθεση που έλεγε ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης δημοκρατία, κατηγορώντας τον κ. Όρμπαν ότι δημιούργησε μια «εκλογική απολυταρχία».

Ο κ. Μισέλ είπε ότι η ανακοίνωση της απόφασής του τον Ιανουάριο έδωσε στην Ε.Ε. άφθονο χρόνο για να ορίσει διάδοχο.

Αλλά η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν ‘τ Βελντ τον κατηγόρησε ότι «άφησε το πλοίο στη μέση μιας καταιγίδας».

«Αν τόσο λίγο δεσμεύεστε για τη μοίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε πόσο αξιόπιστος είστε ως υποψήφιος;» δημοσίευσε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα