ΑΘΗΝΑ
10:46
|
25.04.2024
Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με πρωτοβουλία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη».
Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ξεκινά σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό. Στο εδώλιο θα βρεθεί ο Ηλίας Μίχος, η μητέρα του παιδιού και άλλοι 25 κατηγορούμενοι για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης. 

Η δίκη θα ξεκινήσει σε αίθουσα του ΜΟΔ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου που παραχωρήθηκε, για τρεις ημέρες την εβδομάδα, με μέριμνα του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είναι πολυπρόσωπη η υπόθεση και απαιτείται μεγάλος χώρος για να μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.

Η έναρξη της δημόσιας διαδικασίας για όσα βίωσε η 12χρονη, βρίσκει τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων, όπως τον 54χρονο Μίχο και την 37χρονη μητέρα του παιδιού, με συμπληρωμένο το 12μηνο προσωρινής κράτησης και με τον χρόνο για την συμπλήρωση του 18μηνου να συμπληρώνεται τον Απρίλιο.

Έξω από το ΜΟΔ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην οποία έχει καλέσει η «Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη». Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της, «η υπόθεση ήρθε στο φως κατόπιν των καταγγελιών της μητέρας του παιδιού και η εξέλιξή της αποκάλυψε την οργάνωση μιας φρικτής καλοσχεδιασμένης επιχείρησης εκβιασμού, βιασμών και μαστροπείας εκ μέρους του γνωστού επιχειρηματία της περιοχής Ηλία Μίχου». 

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι ο Ηλίας Μίχος και η μητέρα της 12χρονης , που ,κατά τη δικογραφία, είναι υπαίτιοι για την πορεία του κοριτσιού στην κόλαση των «ραντεβού της φρίκης» , είναι βαρύτατες. Ο Μίχος, ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στον Κολωνό, είναι αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες για πράξεις άγριας σεξουαλικής βίας, διακεκριμένης μαστροπείας σε βάρος ανηλίκου και προμήθειας κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας κατά ανηλίκου έχει και η μητέρα της 12χρονης, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα δικαστεί και για την επιπλέον κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου, προμήθεια και κατοχή μέσω πληροφοριακών συστημάτων, όπου η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου, καθώς φέρεται να έστειλε γυμνές φωτογραφίες του παιδιού της σε δύο άντρες, έναντι αμοιβής. Η δεύτερη κατηγορία αν και δεν είχε ζητηθεί από τον Εισαγγελέα Γιώργο Νούλη που υπέβαλε πρόταση παραπομπής, αποδόθηκε στη μητέρα από τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που έκριναν την υπόθεση και εξέδωσαν βούλευμα.

Τους τρεις κατηγορούμενους, που βαρύνουν πράξεις που αφορούν την εκπόρνευση του ανήλικου παιδιού, πλαισιώνουν στο εδώλιο 23 άντρες που θα δικαστούν ως «πελάτες». Οι 18 από αυτούς κατηγορούνται ότι πλήρωσαν και προέβησαν σε γενετήσιες πράξεις με το κοριτσάκι, ενώ οι υπόλοιποι, είτε δεν προχώρησαν γιατί έφυγε το θύμα από το «ραντεβού», είτε είχαν στην κατοχή τους πορνογραφικό υλικό της ανήλικης. Αναφερόμενος ο κ. Νούλης σε όσους εκ των «πελατών» ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν πως επρόκειτο περί ανήλικης σημειώνει : «Το νεαρότερον της ηλικίας της, ουδόλως τους πτόησε ή τους αποθάρρυνε από την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας τους με ένα κορίτσι του Δημοτικού Σχολείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά βασικού κατηγορούμενου ενδέχεται να ζητηθεί η εξέταση της ανήλικης στο δικαστήριο, κάτι στο οποίο δεν αναμένεται να συναινέσει η Υποστήριξη της Κατηγορίας η οποία θα ζητήσει να αναγνωστούν οι καταθέσεις που έχει δώσει το κορίτσι στις Αρχές. Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα δώσει την έγκριση του, ώστε η ανήλικη να βρεθεί , ασφαλώς με κλειστές τις πόρτες, ενώπιον του ή αν θα αποφανθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι οδυνηρή για το παιδί και δεν θα δώσει έγκριση σε αυτοπρόσωπη παρουσία του θύματος, ώστε να μην διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο επαναθυματοποίησης.

Οι θέσεις των κατηγορουμένων

Ο «πρωταγωνιστής» της δυσώδους υπόθεσης Ηλίας Μίχος φέρεται και ενώπιον του Δικαστηρίου να τηρήσει την ίδια στάση που είχε από την σύλληψή του, τον Οκτώβριο του 2022, μετά από καταγγελία συγγενικού προσώπου της 12χρονης. Ο Μίχος είχε απολογηθεί ισχυριζόμενος ότι η εμπλοκή του αφορά «μόνο» τις περίπου 5 «συνευρέσεις» που είχε με την 12χρονη «με τη συναίνεσή της». Ο γνωστός επιχειρηματίας του Κολωνού απολογούμενος φέρεται να αρνήθηκε τα περί μαστροπείας, να δήλωσε πως εν έχει την παραμικρή σχέση με τα «ραντεβού» σε αυτοκίνητα και οίκους ανοχής, ενώ φαίνεται να εκτίμησε πως για την εκπόρνευση της ανήλικης υπαίτια ήταν η μητέρα της. Μετά την απολογία του Μίχου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την μητέρα και η 37χρονη είχε οδηγηθεί για απολογία στην Ανακρίτρια, η οποία σε συμφωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα την είχε κρίνει προσωρινά κρατούμενη. Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την υπεράσπιση του, αναμένει πως στο δικαστήριο η υπόθεση θα τεθεί στην διάσταση που έχει και ότι ο ίδιος θα δικαστεί μόνο για ότι πραγματικά έχει κάνει.

Από την πλευρά της, η 37χρονη κατηγορούμενη αρνείται όσα τις αποδίδουν οι αρχές ισχυριζόμενη πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην τραγωδία που βίωνε το παιδί της, ισχυρισμό τον οποίο επαναλαμβάνει σε όλες τις καταθέσεις της η ανήλικη κόρη της. Την κατηγορουμένη στηρίζουν από την πρώτη στιγμή τα ενήλικα παιδιά της, τα οποία θεωρούν ανεπιφύλακτα την μητέρα τους αθώα. Η μητέρα επανειλημμένα αναφέρει πως όταν συνειδητοποίησε όσα βίωνε η κόρη της από τον Ηλία Μίχο  «ήμουν η πρώτη που ξεκίνησα να μαζεύω ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του ώστε να γλυτώσω το παιδί μου». Η γυναίκα φαίνεται να υποστηρίζει πως το σφάλμα της ήταν ότι δεν αντιλήφθηκε τι βίωνε το παιδί της, ενώ τονίζει πως η ίδια έκανε καταγγελία στο Ανηλίκων όταν κατάλαβε τι συμβαίνει.

Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα για τα οποία διενεργείται δεύτερη ανάκριση. Συνολικά στην παρούσα και στην υπό διερεύνηση από Ανακριτή υπόθεση, οι κατηγορούμενοι φθάνουν τους 40, με τη συντριπτική πλειονότητα να βρίσκεται υπό κράτηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα