ΑΘΗΝΑ
08:27
|
20.09.2024
Η στρατιά των Γερμανών αγροτών πάνω σε τρακτέρ και φορτηγά έκανε την θεαματική εμφάνισή της στους δρόμους των πόλεων της χώρας παρά το δριμύ ψύχος.
Από τη θεαματική "παρέλαση" των αγροτών σήμερα στο Βερολίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Χωρίς αγρότες, χωρίς τρόφιμα, χωρίς μέλλον», έγραφαν σήμερα πολλά από τα πανό και τα πλακάτ που είχαν τοποθετηθεί σε χιλιάδες αγροτικά φορτηγά και τρακτέρ που κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Βερολίνου και άλλων μεγάλων πόλεων της Γερμανίας ξεκινώντας μπαράζ κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς να εκμηδενίσει ως το 2026 τις φοροαπαλλαγές στα καύσιμα.

Η στρατιά των Γερμανών αγροτών πάνω σε τρακτέρ και φορτηγά έκανε την θεαματική εμφάνισή της στους δρόμους των πόλεων της χώρας παρά το δριμύ ψύχος και τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αγροτών DBV, Joachim Rukwied, κάλεσε τον γερμανικό λαό να σταθεί στο πλευρό τους. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Stern, ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες «δεν θα αποδεχθούν τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις φόρων στον αγροτικό τομέα».

Διεμήνυσε παράλληλα πως οι εξαγριωμένοι αγρότες  από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θέλουν να έχουν στο πλευρό τους μεγάλα τμήματα του γερμανικού λαού γιατί δεν θέλουν να χάσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους την περασμένη βδομάδα, αναγκάζοντας τον πράσινο αντικαγκελάριο υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να αποκλειστεί για ώρες σε ένα πλοιάριο και να μην μπορεί να προσεγγίσει τη στεριά, ενώ επέστρεφε από τις διακοπές του στο Χάλιχ Χόογκε, ένα τουριστικό νησί στη Βόρεια Θάλασσα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό της φοροαπαλλαγής στο ντίζελ μειώνοντας φέτος την επιδότηση κατά 40% το 2024, κατά 30% το 2025% ώστε να την καταργήσει πλήρως το 2026.

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν στο πόδι καθώς πρόσφατη απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης ανέτρεψε τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον προϋπολογισμό του 2024 με αποτέλεσμα να σχεδιάζονται μέτρα που πλήττουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως ο αγροτικός.

Ειδικότερα, στα μέσα Νοέμβρη, το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απαγόρευσε στην κυβέρνηση Σολτς να μεταφέρει στο ταμείο για τη στροφή στην πράσινη οικονομία 60 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της συνεπακόλουθης ύφεσης, δημιουργώντας στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού «τρύπα» ύψους 60 δισ. ευρώ.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν ως τις 15 Ιανουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία

Βόλος: Ξεκινάει η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα