Πιέσεις για περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ Τσεχίας και Γαλλίας ασκεί από τη Δευτέρα στην Πράγα η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ–Ρινασέρ.
Η Ρινασέρ, που ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, προωθεί τα συμφέροντα της γαλλικής κρατικής πυρηνικής εταιρίας EDF, που μαζί με την κορεατική KHNP και την αμερικανική Westinghouse επιλέχθηκαν (στα τέλη Οκτωβρίου 2023) ως τρεις από τις επικρατέστερες προκειμένου (μία εξ αυτών) να αναλάβει την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα το 2029. Στα σχέδια της κυβέρνησης της Τσεχίας που εξασφαλίζει το 37% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, είναι να φτιαχτούν άλλοι τρεις νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Τσεχία, εξ ου και το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλίας για πιο στενή ενεργειακή συνεργασία με την Πράγα.
Η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης μετέβη στην Πράγα μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EDF, Λικ Ριμόν, ο οποίος συναντήθηκε με Τσέχους βιομηχάνους του τομέα πυρηνικής ενέργειας για να «κάνει απολογισμό των έργων κατασκευής EPR στην Τσεχική Δημοκρατία» ενώ η ίδια παρέστη στην υπογραφή ερευνητικής συμφωνίας μεταξύ του Γαλλικού Εθνικού Οργανισμού Έρευνας (ANR) και του Τσεχικού Οργανισμού Τεχνολογίας (TACR), με την οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κοινά έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Euractiv, για την Τσεχία, η Γαλλία «αποτελεί βασικό εταίρο όχι μόνο όσον αφορά την πιθανή προμήθεια πυρηνικών τεχνολογιών, αλλά και όσον αφορά το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ. Το εν λόγω ζήτημα θα αποτελέσει κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης της Pannier-Runacher με τον Τσέχο ομόλογό της, Jozef Sikela».
Η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέλη της «πυρηνικής συμμαχίας», τα μέλη της οποίας πρότειναν οι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ονομάζονται μάλλον στόχοι χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή «στόχοι εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα», εξήγησε το γραφείο της Γαλλίδας υπουργού.
«Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στο Βέλγιο», το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου, πρόσθεσε το γραφείο της Γαλλίδας υπουργού, αναφερόμενο στη συνεχή πίεση της συμμαχίας για μεγαλύτερη «τεχνολογική ουδετερότητα», ιδίως για την ίση μεταχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
Αποκλειστικές πληροφορίες του Euractiv Τσεχίας αναφέρουν ότι οι υπουργοί Ενέργειας αμφοτέρων χωρών αναμένεται να συμφωνήσουν στην ανάγκη ανάπτυξης κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων για την υλοποίηση νέων πυρηνικών έργων στην Ε.Ε. και για την ανάγκη διασφάλισης ανταγωνιστικών τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς.