ΑΘΗΝΑ
20:57
|
19.09.2024
Η φυγή των νέων στο εξωτερικό, από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας που αντικατέστησε το ΑΕΠ με τον «Δείκτη Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας».
Τέταρτες εκλογές από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας πριν από 15 χρόνια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες σήμερα, στο Μπουτάν, για τον δεύτερο γύρων των τέταρτων εθνικών εκλογών από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας πριν από 15 χρόνια, στην χώρα που πλήττεται από την οικονομική κρίση, παρά τη χρήση ενός δείκτη «Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας» αντί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Οι περίπου 500.000 υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν 47 μέλη του κοινοβουλίου από ένα σύνολο 94 υποψηφίων του κόμματος Τεντρέλ (BTP) και το Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (PDP) που ήταν και ο νικητής του πρώτου γύρου τον Νοέμβριο.

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και κυρίως η φυγή ρεκόρ των νέων σε αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό, κυρίως στην Αυστραλία, βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, υπολογίζεται πως 15.000 κάτοικοι του Μπουτάν, αιτήθηκαν βίζας προκειμένου να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, το τελευταίο εξάμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022, περισσότεροι δηλαδή από ότι τα προηγούμενα έξι χρόνια μαζί, με τον αριθμό τους να ισδυναμεί με σχεδόν το 2% του πληθυσμού του βασιλείου.

Φωλιασμένο μεταξύ Κίνας και Ινδίας, το κυρίως βουδιστικό έθνος εγκαινίασε τη δημοκρατία με την πρώτη του ελεύθερη ψήφο το 2008, δύο χρόνια αφότου ο πρώην βασιλιάς, Jigme Singye Wangchuck, παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Και τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών δεσμεύονται σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη φιλοσοφία μιας κυβέρνησης που μετρά την επιτυχία της με την «ευτυχία και την ευημερία του λαού».

Όμως, η οικονομία και η ανάγκη να σταματήσει η μετανάστευση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε μια χώρα περίπου στο μέγεθος της Ελβετίας αλλά με πληθυσμό λιγότερο από 800.000 κατοίκους.

Ο 56χρονος Pema Chewang, ηγέτης του BTP, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα «χάνει την αφρόκρεμά της».

Ο αντίπαλός του, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του PDP, Tshering Tobgay, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «πρωτοφανείς οικονομικές προκλήσεις και τη μαζική έξοδο των νέων», αναφέροντας κυβερνητικές στατιστικές που δείχνουν ότι ένας στους οκτώ ανθρώπους «πασχίζει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες σε τρόφιμα» και άλλες ανάγκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα