ΑΘΗΝΑ
22:48
|
05.11.2024
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντιτίθενται στα σχέδια διωγμού του Ισραήλ και συμφώνησαν πως η συνεχιζόμενη κατοχή είναι από τις αιτίες αστάθειας στην περιοχή.
Από τη σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στο Κάιρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίθεσή τους στα σχέδια του Ισραήλ για διωγμό των Παλαιστινίων αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν σήμερα με δηλώσεις τους στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι δύο αξιωματούχοι κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, την πιθανότητα εκεχειρίας και προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους καθώς και την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συζήτησαν επίσης τρόπους «διατήρησης της ενότητας» μεταξύ των παλαιστινιακών εδαφών της Λωρίδας της Γάζας και των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή είναι από τις βασικές αιτίες αστάθειας στην περιοχή, προσθέτοντας πως θα πρέπει οι διπλωματικές προσπάθειες να επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και διανομής βοήθειας στους άμαχους. Ο Σάμεχ Σούκρι αναφέρθηκε και στη συστηματική δολοφονία δημοσιογράφων στη Γάζα, λέγοντας: «Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση δημοσιογράφων στη Γάζα υπό το φως της διεθνούς σιγής που επικρατεί για το θέμα».

Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης εκτίμησε πως Κάιρο και Βερολίνο συμφωνούν σε θέματα που αφορούν την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή «που δεν μπορεί να γίνει δίχως λύση δύο κρατών».

Η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, αντιτάχθηκε στις προσπάθειες ξεριζωμού των Παλαιστινίων  προσθέτοντας πως «η Γάζα και η Δυτική Όχθη ανήκουν στους Παλαιστίνιους και δεν θα πρέπει να διωχθούν από την χώρα τους».

Η ίδια απαίτησε από το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερες διόδους για το πέρασμα «περισσότερης βοήθειας στον κόσμο που τη χρειάζεται στη Γάζα, δίχως εμπόδια». Πρόσθεσε πως όση βοήθεια έχει φθάσει εκεί ως τώρα είναι «ανεπαρκής για δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους» προτείνοντας συνεργασία για να αποτραπεί «η διακοπή αυτής της πρόσβασης».

Και η ίδια εκτίμησε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο στη Γάζα και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την επίτευξη ειρήνης, αφού προηγουμένως έπλεξε το εγκώμιο της Αιγύπτου για τον σημαντικό ρόλο που έχει επωμιστεί σε ό,τι αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα