ΑΘΗΝΑ
03:54
|
20.05.2024
Ο συνολικός αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 27/10 ως σήμερα είναι 185.
Ισραηλινοί στρατιώτες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο να σκοτώθηκαν από φίλια πυρά οι έξι από τους εννιά Ισραηλινούς στρατιώτες που έχασαν σήμερα τη ζωή τους στα πεδία συγκρούσεων της Γάζας διερευνά ο στρατός του Ισραήλ.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν την ισχυρή πιθανότητα έξι νεαροί έφεδροι στρατιώτες να σκοτώθηκαν κατά την πυροδότηση εκρηκτικών από τον στρατό για την κατεδάφιση ενός τούνελ που εντοπίστηκε κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό, Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας.

Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στο σημείο όπου οι αξιωματικοί «ξεναγούσαν» δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας σε χώρο όπου υποτίθεται πως η Χαμάς είχε στήσει μονάδα παραγωγής ρουκετών. Μεταξύ των διαπιστευμένων δημοσιογράφων ήταν και ο στρατιωτικός συντάκτης της εφημερίδας The Times of Israel, Εμανουέλ Φαμπιάν.

Οι εννιά Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σήμερα στη νότια Γάζα

Οι έξι νεαροί έφεδροι που σκοτώθηκαν κοντά στο σημείο πυροδότηση των εκρηκτικών ήταν ο 28χρονος Γκαμπριέλ Μπλουμ, ο 25χρονος Αμίτ Μοσέ Σαχάρ, ο 32χρονος Ντένις Κροχμάλοφ Βέκσλερ, ο 26χρονος Ρον Εφριμί, ο 24χρονος Ρόι Αβραάμ Μαϊμόν, ο 35χρονος Ακίβα Γιασίνσκι.

Από την ίδια έκρηξη σημειώθηκε ο τραυματισμός αρκετών άλλων στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ηθοποιός και τραγουδιστής Ιντάν Αμάντι που έχει παίξει στη γνωστή ισραηλινή σειρά του Netflix, «Fauda».

Ο Ιντάν Αμάντι

Νωρίτερα, άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Δύο 26χρονοι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με ρουκέτα στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Λωρίδας της Γάζας (Νταβίντ Σουόρτζ και Γιακίρ Χέξτερ) και ένας 19χρονος σε άλλη, νοτιότερη περιοχή (Κφαρ Γιεχόσουα).

Ο συνολικός αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου ως σήμερα είναι τουλάχιστον 185.

Μπένι Γκαντς: Το Ισραήλ θα συντρίψει τη Χαμάς

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου, Μπένι Γκαντς, συνάντησε απόψε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας πως το «Ισραήλ είναι αφοσιωμένο στην ολοκλήρωση του καθήκοντος εξάλειψης της απειλής της Χαμάς στο νότο» και «να αλλάξει την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της χώρας ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των πάνω από 80.000 Ισραηλινών πολιτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να μην γίνουν στόχος των πυρών της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο.

Μπένι Γκαντς και Άντονι Μπλίνκεν

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε απόψε πως ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Μπένι Γκαντς και το θέμα απελευθέρωσης των ομήρων και τη διάλυση «τρομοκρατικών υποδομών της Χαμάς» επισημαίνοντας την «επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι ζωές αμάχων και να επιταχυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας μέσω και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης».

Πιθανές κόντρες στη συνάντηση Νετανιάχου-Μπλίνκεν

Αντίθετα, από την πρότερη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν εκδόθηκε δελτίο Τύπου όπως συνηθίζεται από το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως «ένδειξη αντίθεσης» μεταξύ των δύο.

https://twitter.com/Lazar_Berman/status/1744775817089994994

Σε ό,τι αφορά αυτή τη συνάντηση, ο Μάθιου Μίλερ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε πως οι Μπλίνκεν και Νετανιάχου συζήτησαν «την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ και τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω βλάβης στους αμάχους και στην προστασία υποδομών για πολίτες στη Γάζα» τρεις μήνες μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης και ενώ έχει σχεδόν ισοπεδωθεί το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

Στην ίδια ενημέρωση που έκανε ο Μίλερ για τη συνάντηση Νετανιάχου-Μπλίνκεν πρόσθεσε πως ο Αμερικανός υπουργός «τόνισε την ανάγκη για την εξασφάλιση διαρκούς, βιώσιμης ειρήνης για το Ισραήλ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εκπλήρωσης σύστασης παλαιστινιακού κράτους».

Από την αποψινή συνάντηση Μπλίνκεν-Νετανιάχου

Άλλες πληροφορίες από το δίκτυο ισραηλινής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ ανέφεραν πως οι Μπλίνκεν και Νετανιάχου συζήτησαν για ένα σχέδιο που αφορά την πιθανότητα δημιουργίας προσωρινών καταυλισμών για Παλαιστίνιους αμάχους που θα επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα Γάζας αφού προηγουμένως επισκεφθεί την περιοχή αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα