ΑΘΗΝΑ
15:33
|
09.05.2024
Ο επιτελάρχης στρατηγός Μπιντέν και ο Σουηδός υπουργός Άμυνας κάλεσαν τον κόσμο σε επαγρύπνηση προβλέποντας το σχεδόν αδιανόητο για τα δεδομένα της Σουηδίας.
Ο Σουηδός επιτελάρχης, Μικαέλ Μπιντέν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν αναμονή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο 38χρονος Σουηδός υπουργός Άμυνας Καρλ Όσκαρ Μπόλιν και ο 59χρονος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μικαέλ Μπιντέν,  θύμισαν σήμερα τη μυθική Κασσάνδρα που προφήτευε δεινά. Αμφότεροι συμφώνησαν πως η Σουηδία μπορεί «σύντομα» να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πολέμου και γι’ αυτό και ζήτησαν αυξημένη απαντοχή από τον σουηδικό λαό., δηλαδή να βάλουν οι φορολογούμενοι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τις ριψοκίνδυνες πολεμικές περιπέτειες που σχεδιάζει η σουηδική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όταν η χώρα ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και (μοιραία) θα αναλάβει διάφορες «συμμαχικές υποχρεώσεις»…

Οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις που έκαναν καταγράφηκαν στην μία περίπτωση σε συνέντευξη που έδωσε ο γενικός επιτελάρχης και στη δεύτερη σε ομιλία που εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας  κατά την έναρξη της φετινής εθνικής συνδιάσκεψης «Folk och Försvar» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο παγωμένο Sälen, όπου γίνεται το σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων Σουηδών ανώτατων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων σε ό,τι αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας Καρλ Όσκαρ Μπόλιν εξέφρασε ανησυχία πως ο εκσυγχρονισμός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων δεν γίνεται αρκετά γρήγορα. Απεύθυνε έκκληση σε όλους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους να εντείνουν την πίεση και να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες αναλαμβάνοντας «δράση».

«Πολλοί, πριν από μένα, είπαν  το ίδιο πράγμα αλλά επιτρέψτε μου να το πω με την δύναμη που επιβάλλει το αξίωμά μου: Μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος στη Σουηδία» είπε κατά λέξη ο Σουηδός υπουργός, ζητώντας η επαγρύπνηση «να γίνει σύντομα και πρακτική δράση».

Δεν δίστασε να κάνει παραλληλισμό με την Ουκρανία που αντιμετώπισε (κατά την άποψή του) την ολομέτωπη ρωσική εισβολή με «πλήρη ανθεκτικότητα», τονίζοντας: «Μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα μόνον όταν η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι ενήμερη για την κατάσταση και αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται».

Παρόλα αυτά ο Μπόλιν απέφυγε να προσδιορίσει ποια χώρα συνιστά απειλή για τη Σουηδία, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση να αναφερθεί στη Ρωσία.

Και ο επιτελάρχης χτυπά…τύμπανα πολέμου!

Μερικές ώρες αργότερα, ο επιτελάρχης κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει την αυστηρή προειδοποίηση που έκανε τη Δευτέρα, 8/1/24 ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Τονίζοντας πως συμφωνεί με τον Μπόλιν, πρόσθεσε:

«Σε ατομικό επίπεδο πρέπει να προετοιμάζεις τον εαυτό σου ψυχικά. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση και η σαφήνεια με την οποία εκφράστηκε χτες ο υπουργός ήταν αλάνθαστη. Πρέπει τώρα να κινηθούμε από τα λόγια στην κατανόηση και στην δράση».

Ο Μπιντέν υπέδειξε ως σημαντικές τις επενδύσεις και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για «την ενίσχυση της ασφάλειας της Σουηδίας» σε βαθμό που η αμυντική ικανότητά της να είναι πολύ πιο ισχυρή. Ωστόσο, ο επιτελάρχης πρόσθεσε πως όσο πιο γρήγορα γίνει η Σουηδία «πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο».

«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική στην οποία οικοδομείς σχέδια. Όμως πρέπει να υπάρχει ελπίδα. Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα», είπε και συνέχισε:

«Κοιτάξτε τις ειδήσεις από την Ουκρανία και αναρωτηθείτε κάτι απλό: Εάν συμβεί αυτό εδώ, είμαι προετοιμασμένος; Τι θα πρέπει να κάνω; Όσο περισσότεροι άνθρωποι σκεφτούν και συλλογιστούν αυτό το θέμα, τόσο πιο προετοιμασμένη και ισχυρή θα είναι η κοινωνία μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ολονύχτια διαμαρτυρία την Δευτέρα για την Παλαιστίνη

Κύπρος: Απέπλευσε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για την πλωτή προβλήτα στη Γάζα

Νέες επιθέσεις σε πλοία ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης

ΛΑΡΚΟ: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την απόλυση των εργαζομένων- Κινητοποίηση στο Σύνταγμα την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα