Περισσότεροι από 20.000 δικαιούχοι ετησίως εκτιμάται ότι θα χάνουν τα τρία επιδόματα, τα οποία καταργήθηκαν με απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές και νομικούς κύκλους, η κατάργηση των επιδομάτων στερεί από τους ανέργους σημαντική – έστω και βραχύβια – στήριξη.
Ειδικά για το επίδομα επίσχεσης εργασίας, επισημαίνουν ότι πλήττεται η δυνατότητα αντίδρασης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Και τούτο, διότι το συγκεκριμένο επίδομα λάμβαναν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.
Φαινόμενο, με το οποίο βρέθηκαν κατά κόρον αντιμέτωποι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι ωφελούμενοι από τα τρία επιδόματα που καταργήθηκαν είχαν αγγίξει τις 35.000.
Το δεύτερο επίδομα, της τάξεως των 250 ευρώ, αφορά στην ενίσχυση μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας σε δικαιούχους οι οποίοι διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, και παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, ύψους 287 ευρώ, λάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – έως και τρεις φορές – εντός του έτους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί δραστικές αλλαγές στο επίδομα της ανεργίας, ως προς το ύψος του, τη χρονική διάρκεια καταβολής και τη σύνδεση του με τα προγράμματα κατάρτισης, προκαλώντας έντονες συνδικαλιστικές αντιδράσεις.
Το Κοσμοδρόμιο είχε προειδοποιήσει για τις επικείμενες (δυσμενείς) αλλαγές: