ΑΘΗΝΑ
02:09
|
27.07.2024
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γάζα, όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά τη διεθνή κατακραυγή, δεν έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός, λέει Τουρκάλα διπλωμάτης.
H αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει εξελιχθεί σε ένα «αυθαίρετο και επιζήμιο εργαλείο», υποστήριξε, χθες Τρίτη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Ασλί Γκιουβέν τόνισε ότι η ανάγκη για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αναμφισβήτητη και μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων πρέπει να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί με το δικαίωμα του βέτο.

«Η χρήση του βέτο έχει εξελιχθεί σε ένα αυθαίρετο και επιζήμιο εργαλείο, με το οποίο το κοινό καλό θυσιάζεται έναντι των ατομικών συμφερόντων», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η αδράνεια για τη Γάζα», αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Η επιδίωξη ιδιοτελών συμφερόντων σε αυτό το όργανο όχι μόνο υπονομεύει την πολυμέρεια αλλά και αποδυναμώνει την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος του ΟΗΕ», πρόσθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να εγκρίνει ούτε ένα ψήφισμα για τη Γάζα για περισσότερο από ένα μήνα, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και εκατομμυρίων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο.

«Και τα δύο ψηφίσματα που τελικά εγκρίθηκαν απέτυχαν να ζητήσουν αυτό που είναι θεμελιωδώς απαραίτητο για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, δηλαδή την άμεση κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις της η Τουρκάλα διπλωμάτης, επανέλαβε την έκκληση της Άγκυρας για ένα «πιο αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό, διαφανές, υπεύθυνο και αποτελεσματικό Συμβούλιο Ασφαλείας». «Για τον σκοπό αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την προώθηση μιας συνολικής και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισης που θα ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Το Λονδίνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Η Κίνα και η παλαιστινιακή συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα