ΑΘΗΝΑ
15:56
|
03.05.2024
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. Το όλο θέμα προκαλεί ακόμα ερωτήματα για τη λειτουργία της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Τζο Μπάιντεν και Λόιντ Όστιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόλις χθες Τρίτη 9 Ιανουαρίου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν και την περιπέτειά του με μια μορφή καρκίνου. Η κάπως δηκτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετίζεται με τη μυστικοπαθή στάση του Πενταγώνου γύρω από την κατάσταση της υγείας του επικεφαλής του. Το υπουργείο Άμυνας δέχθηκε δριμεία κριτική, η οποία συμπαρέσυρε τον Λευκό Οίκο με τους αναλυτές να εγείρουν ερωτήματα για τη λειτουργία και τη διαφάνεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Έκτοτε βέβαια ο Λόιντ Όστιν ζήτησε συγγνώμη που «δεν διασφαλίστηκε άμεσα και κατάλληλα η ενημέρωση της κοινής γνώμης».

Ο Λόιντ Όστιν βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πρόεδρο Μπάιντεν στην ιεραρχία της διοίκησης του αμερικανικού στρατού και τα καθήκοντά του απαιτούν να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για οποιοδήποτε είδος κρίσης εθνικής ασφάλειας. Παραμένει ακόμα ασαφές σε ποιο βαθμό τα καθήκοντά του ανατέθηκαν στην αναπληρώτριά του, Καθλίν Χικς, ή αν ο Όστιν ήταν σε θέση να συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια της απουσίας του σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα.

Ο προστάτης του καρκίνου και οι σπάνιες επιπλοκές

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εισήχθη σε νοσοκομείο την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω ξαφνικών επιπλοκών από επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού, υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε σημαντική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη.

Το ανακοινωθέν του Εθνικού Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Γουόλτερ Ριντ ανέφερε ότι ο καρκίνος εντοπίστηκε στον επικεφαλής του Πενταγώνου στις αρχές Δεκεμβρίου και στις 22 του μηνός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση εκτομής του προστάτη ώστε να θεραπευθεί ο καρκίνος, μια κατ’ εξοχήν επέμβαση ρουτίνας. «Ήταν υπό γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Ο υπουργός Άμυνας ανένηψε χωρίς προβλήματα από την εγχείριση και επέστρεψε στο σπίτι του το επόμενο πρωί», σύμφωνα με το ίδιο. «Ο καρκίνος του προστάτη που είχε διαγνώστηκε νωρίς και η προοπτική του είναι εξαιρετική», διευκρινίζει.  Ωστόσο την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Όστιν επέστρεψε στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών «που περιλάμβαναν στομαχικές διαταραχές με οξείς πόνους στην κοιλιακή χώρα, τον γοφό και το πόδι», και διαγνώστηκε με μόλυνση του ουροποιητικού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είχε παντελή άγνοια και ότι τελικά ίσως να ενημερώθηκε στις 4 Ιανουαρίου. Παρά την όποια δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι είπε ότι ο κ. Μπάιντεν έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στον υπουργό Άμυνας και σχεδιάζει να τον κρατήσει στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική: «Δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια κατάσταση όπως αυτή να συνεχίζεται για όσο συνεχίστηκε χωρίς να το γνωρίζει ο Πρόεδρος», είπε δηκτικά ο κ. Κίρμπι. Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος γιατί ο κ. Όστιν δεν αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη απάντησε ότι η κατάσταση ήταν «βαθιά προσωπική». Σύμφωνα με το Πεντάγωνο ο Λόιντ Όστιν εξακολουθεί να νοσηλεύεται και βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα