ΑΘΗΝΑ
04:02
|
03.05.2024
Η Χεζμπολάχ προχώρησε σε αντίποινα εκτοξεύοντας «δεκάδες ρουκέτες» στην ισραηλινή πόλη Κιριάτ Σμονά ενώ στη Βηρυτό έφθασε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Έιμος Χοκστάιν.
Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο νεαροί διασώστες της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στην μεθοριακή πόλη του νοτίου Λιβάνου, Χανίν.

Η λιβανέζικη οργάνωση κατήγγειλε «την κατάφωρη επίθεση εναντίον ενός κέντρου που παρέχει βοήθεια σε τραυματισμένα θύματα της ισραηλινής επιθετικότητας» και προχώρησε σε αντίποινα εκτοξεύοντας «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον της ισραηλινής μεθοριακής πόλης Κιριάτ Σμονά, «σε απάντηση για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Τα θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού

Την ισραηλινή επίθεση κατήγγειλε και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, προσθέτοντας πως στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού ήταν και ένα ασθενοφόρο.

Και το παζάρι του Χοκστάιν στη Βηρυτό

Λίγες ώρες πριν την ισραηλινή επίθεση έφθασε στη Βηρυτό του Λιβάνου ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Έιμος Χοκστάιν, επιχειρώντας μία νέα σειρά διπλωματικών διαβουλεύσεων με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό ο Χοκστάιν τόνισε την ανάγκη «για δουλειά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στο νότιο Λίβανο και εάν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνία για τελική λύση».

Ο Έιμος Χοκστάιν στη Βηρυτό

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του λιβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΝΝΑ, ο Αμερικανός διπλωμάτης, που το 2022 είχε μεσολαβήσει στην επίλυση των θαλάσσιων διαφορών Ισραήλ-Λιβάνου υπογράφοντας ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά από τη μεριά των ΗΠΑ, ζήτησε να βρεθεί μία «προσωρινή μέση λύση» για την αποφυγή «περαιτέρω κλιμάκωσης» και επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανάσχεση της ισραηλινής επίθεσης κατά του Λιβάνου και τις επανειλημμένες παραβιάσεις των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό.

«Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα μέσω δέσμευσης με την απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μικάτι ενώ ο Χοκστάιν μεταφέροντας την θέση του Ισραήλ ανέφερε πως το τελευταίο προτιμά μία διπλωματική λύση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως εν τέλει και οι δύο χώρες δεν επιθυμούν πόλεμο.

«Ζούμε σε μία κρίσιμη στιγμή όπου θα θέλαμε να δούμε διπλωματική λύση και πιστεύω πως οι δύο πλευρές την προτιμούν. Είναι δική σας δουλειά να την κάνετε» κατέληξε ο Αμερικανός διπλωμάτης έχοντας στη συνέχεια συνάντηση με τον επιτελάρχη του λιβανικού στρατού, στρατηγό Τζόζεφ Αούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα