ΑΘΗΝΑ
22:01
|
01.05.2024
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας το σύνθημα είναι ένα: «Κυριάκο Πιερρακάκη, άκου το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά».
Αθήνα, Κυριάκος Φίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και μαθητών, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους, παρά την έντονη παρουσία των ΜΑΤ, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην δωρεάν και δημόσια παιδεία, φωνάζοντας «ΟΧΙ» στην ίδρυση ιδιωτικών «μη κρατικών» Πανεπιστημίων.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το μεσημέρι στα Προπύλαια, αλλά και σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και σύλλογοι διδασκόντων στα Πανεπιστήμια, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Φυσικά, η δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και μαθητών δεν έμειναν αναπάντητες, με τις δυνάμεις καταστολής να επιχειρούν να διαλύσουν τους διαμαρτυρόμενους, με βία και χρήση χημικών.

Σε κοινή απόφαση τους 115 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συντονίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνουν: «Πέμπτη 11 Γενάρη μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών – μαθητών σε όλη τη χώρα! ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!».

Αθήνα

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Κυριάκο Πιερρακάκη, άκου το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά» είναι ένα από τα πολλά συνθήματα που ακούγονται από τους φοιτητές στα Προπύλαια.

Η πορεία πραγματοποιείται από δεκάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, κόμματα και συλλογικότητες, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των οδηγών που βρίσκονται στους πέριξ της πορείας δρόμους.

Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγήκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων αλλά και άλλων συλλογικοτήτων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν ανάρτηση πανό που αναγράφουν «Όχι στην ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Πάτρα

«Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία – Δωρεάν σπουδές», ήταν το δυναμικό και μαχητικό μήνυμα που έστειλαν και από την Πάτρα, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και η επιτροπή αγώνα Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Δίωρη στάση εργασίας, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» του Δήμου Πατρέων, η Α’ ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων.

Κρήτη

«Όχι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», λένε φοιτητικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι των φοιτητών στα Χανιά.

Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, από φοιτητές και εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ανακοινώσεις

Κουτσούμπας: Να μην έρθει καν στη Βουλή το άδικο ν/σ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

«Οι χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που σήμερα διαδηλώνουν ενάντια στα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές: Να μην φέρει καν στη Βουλή αυτό το άδικο νομοσχέδιο που εξαρτά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για τα σημερινά συλλαλητήρια ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρει πως: «καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.

Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας 11:00 με 14:00 ώστε να συμμετέχουν μαζικά οι συνάδελφοι/ισσες στις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών την Πέμπτη 11 Γενάρη σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12:00».

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30)».

ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., επισημαίνει πως: «λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και των Φοιτητικών Συλλόγων, στηρίζει την Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην αποσάθρωση και συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών.

Αθήνα, 12:00 Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 12:00 Καμάρα

Πάτρα, 10:30 πμ πλ. Γεωργίου

Ηράκλειο, 12:00 πλ. Ελευθερίας

Σύλλογοι που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα:

ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ
Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ
Χημικοί Μηχανικοί ΕΜΠ
Μεταλλειολόγων ΕΜΠ
Ναυπηγοί ΕΜΠ
Αρχιτέκτονες Μηχανικοί ΕΜΠ
Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΜΠ
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ
Φυσικό ΕΚΠΑ
Βιολογικό ΕΚΠΑ
Δασκάλων ΕΚΠΑ
Μαθηματικό ΕΚΠΑ
Γεωλογικό ΕΚΠΑ
Πληροφορική ΕΚΠΑ
Παιδαγωγικό ΕΚΠΑ
Πολιτικό Νομικής ΕΚΠΑ
ΙΦΕ ΕΚΠΑ
Κοινωνιολογία ΕΚΠΑ
Οδοντιατρική ΕΚΠΑ
Νοσηλευτική ΕΚΠΑ
Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ
Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ
Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παντείου
ΑΣΟΕΕ
ΠΑΠΕΙ
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ
ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ
ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ
ΣΕΤ ΠΑΔΑ
Πολιτικοί Μηχανικοί ΑΠΘ
Αρχιτεκτονική ΑΠΘ
Βιολογικό ΑΠΘ
Πληροφορική ΑΠΘ
Γεωλογικό ΑΠΘ
Χημικό ΑΠΘ
Ιστορικό Αρχαιολογικό ΑΠΘ
Ψυχολογία ΑΠΘ
Φιλολογία ΑΠΘ
Κινηματογράφου ΑΠΘ
ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
ΠΑΜΑΚ
Μηχανικούς ΔΙΠΑΕ
Παιδαγωγικό ΑΠΘ
Θεάτρου ΑΠΘ
Ηλεκτρολόγοι ΑΠΘ
Νηπιαγωγών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Χημικοί Μηχανικοί Πανεπιστήμιο Πατρών
Αρχιτεκτονική Πανεπιστήμιο Πατρών
Ιατρική Πανεπιστήμιο Πατρών
ΣΤΕΦ
ΤΕΑΠΥ Πανεπιστήμιο Πατρών
Βιολογικό Πανεπιστήμιο Πατρών
Διοίκηση Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών
Μαθηματικό Πανεπιστήμιο Πατρών
ΣΕΙΝΤ Πανεπιστήμιο Πατρών
Μηχανολόγους Πανεπιστήμιο Πατρών
Ηλεκτρολόγοι Πανεπιστήμιο Πατρών
Πολιτικοί Μηχανικοί Πανεπιστήμιο Πατρών
Γεωλογικό Πανεπιστήμιο Πατρών
ΤΕΠΕΚΕ Πανεπιστήμιο Πατρών
Ιστορικό Αρχαιολογικό Πανεπιστήμιο Πατρών
Ψυχολογία Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ιατρική Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βιολογικό Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΣΕΥ Πανεπιστήμιο Κρήτης
Χημικό Πανεπιστήμιο Κρήτης
Φυσικό Πανεπιστήμιο Κρήτης
Γεωπονικό ΕΛΜΕΠΑ
Μηχανικούς ΕΛΜΕΠΑ
CSD ΕΛΜΕΠΑ
Φιλοσοφική Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΠΤΔΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αρχιτεκτονική Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Χωροταξία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΗΜΜΥ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Μουσικών Σπουδών Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα