ΑΘΗΝΑ
17:20
|
28.04.2024
Μια χώρα που δεν είναι χώρα, καθώς το νησί βρίσκεται σε ένα αδιευκρίνιστο de facto καθεστώς αυτονομίας
Το 62,8% των πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως Ταϊβανέζοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 19 εκατομμύρια πολίτες της Ταϊβάν θα ψηφίσουν, αύριο Σάββατο για τον επόμενο πρόεδρο και τους βουλευτές εν μέσω εσωτερικών οικονομικών προκλήσεων και της σταθερής θέσης της Κίνας πως το αυτοδιοικούμενο νησί αποτελεί μέρος της επικράτειάς της.

Ο Γουίλιαμ Λάι Τσινγκ-τε, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, που εκπροσωπεί το σκεπτικιστικό προς το Πεκίνο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), εμφανίζεται ως το φαβορί της αναμέτρησης. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο νέος δήμαρχος της Ταϊπέι Χου Γιου-ιχ του φιλικού προς το Πεκίνο Κουομιντάνγκ (KMT) που έχει δεσμευτεί να μην «πουλήσει» το νησί στην Κίνα και να διατηρήσει μια ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ και ο πρώην δήμαρχος της Ταϊπέι Κο Γουέν-τζε του νεότερου Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP).

Παρότι η προεκλογική ατζέντα περιλάμβανε την ραγδαία άνοδο των τιμών των κατοικιών και τους στάσιμους μισθούς, πέρα από τα οικονομικά ζητήματα που είναι βασικά για τις εκλογές παντού, οι ψηφοφόροι καλούνται αύριο να απαντήσουν και σε ένα πιο υπαρξιακό ερώτημα: την επιλογή μεταξύ ανεξαρτησίας και ενοποίησης, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι της.

Δηλώνοντας σαφώς τις προτιμήσεις της, το Πεκίνο κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τη «σωστή επιλογή» στις προεδρικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο που θεωρείται φαβορί «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.

«Αν ο Λάι Τσινγκ-τε ανέλθει στην εξουσία, θα συνεχίσει να προωθεί αυτονομιστικές δραστηριότητες που συνδέονται με την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», κάτι το οποίο αποτελεί «κακό δρόμο», δήλωσε ο Τσεν Μπινχούα, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με το νησί.

Οι ΗΠΑ, που έχουν στηρίξει όσο τίποτα άλλο το καθεστώς της Ταϊπέι, δήλωσαν ότι θα στείλουν στο νησί αντιπροσωπία αμέσως μετά τις εκλογές, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ανακατεύονται στις εκλογές της περιοχής της Ταϊβάν, με οποιονδήποτε τρόπο, προκειμένου να αποφύγουν να βλάψουν σοβαρά τις σινοαμερικανικές σχέσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ. «Υπάρχει μόνον μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με  το Κέντρο Εκλογικής Μελέτης του Εθνικού Πανεπιστημίου Chengchi , το 62,8% των πολιτών αυτοπροσδιορίζονταν ως Ταϊβανέζοι τον Ιούνιο του 2023, ενώ το 30,5% δήλωναν ότι νοιώθουν τόσο Ταϊβανέζοι όσοι και Κινέζοι και μόνο το 2,5% δήλωνε αποκλειστικά κινεζική ταυτότητα.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του νησιού, πάνω από το 30% τοις εκατό των ψηφοφόρων είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών και δεν έχουν ούτε μακρινές μνήμες από καμία άλλη κατάσταση, καθώς εδώ και περίπου 80 χρόνια, το νησί βρίσκεται σε ένα αδιευκρίνιστο de facto καθεστώς αυτονομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα