ΑΘΗΝΑ
03:31
|
05.05.2024
Το Σουλτανάτο του Ομάν καταδίκασε τις επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη,ζητώντας επίσης «δίκαιη και συνολική ειρήνη» στην περιοχή.
Ο Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ. Σουλτάνος του Ομάν, που διαδέχθηκε τον αποβιώσαντα ξάδερφό του Καμπούς μπιν Σαΐντ τον Ιανουάριο του 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σουλτανάτο του Ομάν δεν ακολούθησε τη στάση άλλων χωρών της περιοχής μετά τις σημερινές επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη.

Δεν αρκέστηκε να εκφράσει «έντονη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά διαφοροποιήθηκε καταδικάζοντας τις αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη κηρύσσοντας στη συνέχεια σαν «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» τον εθνικό εναέριο χώρο για όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη που έχουν εντολή να συμμετάσχουν σε επιθέσεις κατά της Υεμένης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Σουλτανάτο που είθισται να αποκαλείται από πολλούς «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» γιατί παίζει συχνά ρόλο διπλωματικού μεσολαβητή και αποκλιμάκωσης συγκρούσεων και εντάσεων στην περιοχή αναφέρεται πως παρακολουθούνται «με μεγάλη ανησυχία» οι εξελίξεις και πως καταδικάζει «την στρατιωτική ενέργεια από φίλιες χώρες ενώ το Ισραήλ επιμένει στο βομβαρδισμό, τον βάναυσο πόλεμο και την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως το Σουλτανάτο του Ομάν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη διεύρυνση του κύκλου σύγκρουσης και αντιπαράθεσης στην περιοχή ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης κατά των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, «ιδίως των επιχειρήσεων δολοφονίας, κακοποίησης, καταστροφής και λιμοκτονίας κατά αμάχων και κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας».


Τονίζει επίσης πως επιβάλλεται η επίτευξη μίας «δίκαιης και συνολικής ειρήνης» προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη και η ευημερία για όλους. Απηύθυνε έτσι έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σταματήσουν την κλιμάκωση και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και εστίαση στην αντιμετώπιση των βασικών και πραγματικών αιτιών της κρίσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα