ΑΘΗΝΑ
15:35
|
28.04.2024
Σαν άλλος μάγος με δώρα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου φέρνει στην Ουκρανία στρατιωτική υποστήριξη, ανθρωπιστική βοήθεια και εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έφτασε στην Ουκρανία το πρωί της Παρασκευής, φέρνοντας μαζί του την υπόσχεση 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών σε στρατιωτική υποστήριξη, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια και εγγυήσεις ασφαλείας.

Επαινώντας την Ουκρανία για την «ακλόνητη» αποφασιστικότητά της να αποκρούσει τη «βίαιη ρωσική εισβολή» τα τελευταία δύο χρόνια, ο Σουνάκ είπε: «Είμαι εδώ σήμερα με ένα μήνυμα: το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης δεν θα παραπαίει. Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία, στα πιο σκοτεινά τους ώρες και στις καλύτερες εποχές».

Πριν από μια συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σούνακ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το οικονομικό έτος 2024/25, μια αύξηση 200 εκατομμυρίων λιρών σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια λίρες από τη χρηματοδότηση από το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να δαπανηθούν σε μια μεγάλη ώθηση για την ταχεία προμήθεια και παραγωγή χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμού επιτήρησης, βολών μεγάλων αποστάσεων και θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Θα ήταν η μεγαλύτερη παράδοση drones στην Ουκρανία από οποιαδήποτε χώρα, ανέφερε η δήλωση, με τα περισσότερα να αναμένεται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σούνακ θα υπογράψει επίσης μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τον Ζελένσκι την Παρασκευή, αφού τα κράτη της G7 συμφώνησαν να παράσχουν στην Ουκρανία διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας στην περσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη ένας από τους στενότερους εταίρους της Ουκρανίας γιατί αναγνωρίζουμε ότι η ασφάλειά τους είναι η ασφάλειά μας», είπε ο Σουνάκ σε δηλώσεις που ενημερώθηκαν στον Τύπο την Παρασκευή το πρωί.

«Σήμερα προχωράμε παραπέρα — αυξάνοντας τη στρατιωτική μας βοήθεια, παρέχοντας χιλιάδες drones και την υπογραφή μιας ιστορικής νέας Συμφωνίας Ασφάλειας για να παράσχει στην Ουκρανία τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα