Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέλνουν «ένα σοβαρά λάθος μήνυμα» σε όσους πιέζουν για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Σαββάτου, αναφέρει το BBC.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έστειλε συγχαρητήρια μήνυμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι μετά το αποτέλεσμα.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε το μήνυμα παραβίαση της δέσμευσης της Ουάσιγκτον να διατηρήσει μόνο ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν.
Ο κ. Λάι έχει ορκιστεί να προστατεύσει την Ταϊβάν από μια ολοένα και πιο επιθετική Κίνα.
Αλλά το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως έδαφός του και αμφισβητεί σκληρά κάθε κυβέρνηση που λέει το αντίθετο.
Συγχαρητήρια μηνύματα για τον νέο ηγέτη της Ταϊβάν ξεχύθηκαν από όλο τον κόσμο μετά τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπλίνκεν – ο οποίος τόνισε τη συνεργασία μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσιγκτον, η οποία, όπως είπε, έχει τις ρίζες του στις δημοκρατικές αξίες.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Δρ Λάι και τους ηγέτες της Ταϊβάν όλων των μερών για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες», ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Ταϊβάν, είναι «δεσμευμένες στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά».
Ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης έσπευσε επίσης να πει ότι μια τέτοια συνεργασία θα πρέπει να «προάγει τη μακροχρόνια ανεπίσημη σχέση μας» και να είναι «συνεπής με την πολιτική των ΗΠΑ “Μία Κίνα”».
Σύμφωνα με την πολιτική, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και έχουν επίσημους δεσμούς με την Κίνα και όχι με το νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα βλέπει ως αποσχισθείσα επαρχία που θα ενοποιηθεί με την ηπειρωτική χώρα μια μέρα.
Οι δηλώσεις του κ. Μπλίνκεν προκάλεσαν έντονη κριτική από το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί οποιαδήποτε δήλωση υποστήριξης προς την Ταϊβάν ως νομιμοποίηση ενός υποψηφίου και πολιτικού κόμματος που βλέπει ως συμμορία αυτονομιστών που ελπίζει να μετατρέψει την Ταϊβάν σε ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι τα συγχαρητήρια του κ. Μπλίνκεν παραβίασαν την υπόσχεση των ΗΠΑ να διατηρήσουν «μόνο πολιτιστικές, εμπορικές και άλλες ανεπίσημες σχέσεις» με την Ταϊβάν.
Τόνισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι «η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ» και είπε ότι είχε υποβάλει επίσημη διπλωματική καταγγελία.
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις ΗΠΑ να έχουν οποιαδήποτε μορφή επίσημης αλληλεπίδρασης με την Ταϊβάν και να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Ταϊβάν με οποιονδήποτε τρόπο ή υπό οποιοδήποτε πρόσχημα».
Η δήλωση του Πεκίνου πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον, αφού έστειλε μια ανεπίσημη αντιπροσωπεία πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ για συνομιλίες με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες στην Ταϊβάν λίγες ώρες μετά την εκλογή του κ. Λάι από το αυτοδιοικούμενο νησί.
Έχοντας αναπτυχθει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαιρέτισε ο ίδιος τα εκλογικά αποτελέσματα, η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει έναν πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και έναν πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.
Άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, συνεχάρησαν τον νέο ηγέτη.
Η κομμουνιστική κυβέρνηση του Πεκίνου δυσφημεί το υπέρ της κυριαρχίας Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) του κ. Λάι, το οποίο κυβερνά την Ταϊβάν εδώ και οκτώ χρόνια.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα βλέπει οποιαδήποτε δήλωση υποστήριξης προς το DPP ως δανεισμό νομιμότητας στους πολιτικούς, τους οποίους το Πεκίνο βλέπει ως μια συμμορία αυτονομιστών που ελπίζει να μετατρέψει την Ταϊβάν σε ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος.