ΑΘΗΝΑ
12:48
|
03.05.2024
Δικαίωμα επιστολικής ψήφου θα έχουν οι ψηφοφόροι εσωτερικού και εξωτερικού αρκεί να το δηλώσουν 40 ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών.
Οι φάκελοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Συλλογής Ψηφοδελτίων έως τις 17.00 της παραμονής των εκλογών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα Δευτέρα έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές και σε πιθανά δημοψηφίσματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως παρουσίασε αναλυτικά την διαδικασία, τον φάκελο και τα ψηφοδέλτια και διαβεβαίωσε ότι η ψήφος του κάθε πολίτη δια αλληλογραφίας θα είναι απολύτως διασφαλισμένη καθώς θα προβλέπονται ποινές για όποιον διακινεί φάκελο ψηφοφορίας ή τον ανοίγει χωρίς αυτό να προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι φάκελοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Συλλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου έως τις 17.00 της παραμονής της μέρας των εκλογών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δικαίωμα επιστολικής ψήφου θα έχουν όλοι οι ψηφοφόροι που ζουν στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, αρκεί να το δηλώσουν 40 ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, με τους δεύτερους να ψηφίζουν αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο.

Το αίτημα θα κατατίθεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα με την των κωδικών Taxis του ψηφοφόρου, ο οποίος στη συνέχεια θα λαμβάνει επιβεβαιωτικό μήνυμα στο κινητό του και θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία του φακέλου, μέχρι αυτός να φτάσει στα χέρια του σφραγισμένος.

Πέραν του ζητήματος της επιστολικής ψήφου, το νομοσχέδιο περιέχει επίσης διατάξεις που αφορούν στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, την εκλογή ευρωβουλευτών και την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με φυσική παρουσία των ατόμων με αναπηρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα