ΑΘΗΝΑ
08:07
|
07.05.2024
Οι δαπάνες σχεδόν όλων των υπουργείων μειώθηκαν κατά 3% με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το υπουργείο Αθλητισμού που δέχθηκε μείωση δαπανών κατά 8%.
Το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις αντιθέσεις στους κόλπους της κυβέρνησης πολέμου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξασφάλισε απόψε το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2024 που συμπεριλαμβάνει αυξημένες δαπάνες για την κάλυψη του πολέμου, ύψους

Ο τροποποιημένος κρατικός προϋπολογισμός του 2024 ύψους 582 δισεκατομμυρίων σέκελ (155 δισεκατομμύρια δολάρια) που εγκρίθηκε απόψε από το υπουργικό συμβούλιο, συνδύασε μια συνολική αύξηση δαπανών περίπου 70 δισεκατομμυρίων σέκελ (18,6 δισεκατομμύρια δολάρια) με ευρείς περικοπές των κρατικών δαπανών όπως η παιδεία, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες που απαιτεί ο πόλεμος και οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 582 δις. σέκελ (περίπου 155 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σε γενικές γραμμές οι δαπάνες σχεδόν όλων των υπουργείων μειώθηκαν κατά 3% με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το υπουργείο Αθλητισμού που δέχθηκε μείωση δαπανών κατά 8%. Τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα αυτών των περικοπών θα είναι οι αραβικές κοινότητες στο Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας θα μειωθούν κατά 239 εκατ. δολάρια, του υπουργείου Υγείας κατά 118 εκατομμύρια δολάρια και του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας κατά 44 εκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία για τον τροποποιημένο κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ύψους 582 δισεκατομμυρίων Σέκελ συμπεριλαμβάνει και μία συνολική αύξηση δαπανών περίπου 70 δισεκατομμυρίων Σέκελ (18,6 δισεκατομμύρια δολάρια) με ευρείες περικοπές προϋπολογισμού, προκειμένου να πληρωθεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Το κρατικό έλλειμμα προβλέπεται το 2024 να ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.

Το νομοσχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί στο σύνολο και κατ’ άρθρο προτού γίνει νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα «Εθνική Ενότητα» που συμμετέχει στην κυβέρνηση πολέμου κυρίως μέσω  του αρχηγού του, Μπένι Γκαντς, ο οποίος είναι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αλλά λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις στο τον πόλεμο μαζί με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, άσκησε κριτική στη συμφωνία για το νέο προϋπολογισμό επισημαίνοντας πως «δεν αντανακλά την απαραίτητη αλλαγή προτεραιοτήτων και αγνοεί τις βαριές συνέπειες του πολέμου».

Μπένι Γκαντς

«Απέτυχε να εφαρμόσει σημαντική μείωση των κυβερνητικών υπουργείων, την αναστολή του Νορβηγικού Νόμου και τους μισθούς των βουλευτών της Κνέσετ, και μία πιο σημαντική μείωση δαπανών σε άλλα κεφάλαια» καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του κόμματος «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς.

Παράλληλα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Yesh Atid και πρώην πρωθυπουργός, Γιαίρ Λαπίντ, αποδοκίμασε τον προϋπολογισμό θεωρώντας τον «κυβέρνηση αποτυχίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα