ΑΘΗΝΑ
12:48
|
22.11.2024
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στην ίδια την παρουσία βρετανικών βάσεων στο κυπριακό έδαφος καθώς καθιστούν το νησί «δυνητικό στόχο».
Διαδηλωτές έξω από έξω από τη βάση της Βασιλικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι της Κύπρου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί τις περιφερειακές συγκρούσεις στη Γάζα και την Υεμένη.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονταν υπό βρετανικό έλεγχο από την ανεξαρτησία του νησιωτικού κράτους της ανατολικής Μεσογείου το 1960.

Έφεραν ένα πανό που απαιτούσε «Εκεχειρία τώρα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που μαίνεται στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ ένα άλλο έγραφε «Σταματήστε τη χρηματοδότηση της γενοκτονίας».

Ορισμένες διαδικτυακές αναφορές στη Βρετανία αναφέρουν στρατιωτικές πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ από το Ακρωτήρι στο Τελ Αβίβ και καταγγέλλεται ότι μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες για το Ισραήλ.

Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και καμία πτήση της RAF προς το Ισραήλ δεν έχει μεταφέρει θανατηφόρο φορτίο».

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι σκάφος του βρετανικού πολεμικού ναυτικού «με την υποστήριξη των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, παρέδωσε 87 τόνους βρετανικής και κυπριακής βοήθειας στην Αίγυπτο για τον λαό της Γάζας».

Η αστυνομία στάθηκε ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις πύλες της βάσης της Βασιλικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι, ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος κοντά στη νότια παράκτια πόλη της Λεμεσού.

Ο επικεφαλής του Κυπριακού Συμβουλίου Ειρήνης Τάσος Κωστέας δήλωσε στη διαδήλωση: «Η Κύπρος είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι οι στρατιωτικές βάσεις δεν λύνουν προβλήματα, δεν παρέχουν σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά εντείνουν τη στρατιωτικοποίηση και διαιωνίζουν την ένταση».

Η πορεία οργανώθηκε από το Κυπριακό Συμβούλιο Ειρήνης και υποστηρίχθηκε από το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, την ομάδα Ενωμένοι για την Παλαιστίνη (United for Palestine) και άλλες αριστερές ομάδες.

Ένας ακτιβιστής του Ενωμένοι για την Παλαιστίνη, ο Λέανδρος Φίσερ, καθηγητής από τη Λεμεσό, είπε ότι η βάση χρησιμοποιήθηκε επίσης στον πρόσφατο βομβαρδισμό των ανταρτών Χούθι της Υεμένης από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μετά την επίθεση της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Φίσερ είπε ότι οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης «αντίθεση στην ίδια την παρουσία βρετανικών βάσεων στο κυπριακό έδαφος» και ότι καθιστούν το νησί «δυνητικό στόχο».

Η Βέρα Πολυκάρπου, επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι «διαδηλώνουμε ενάντια στις χρήσεις των βάσεων ενάντια στους λαούς της περιοχής, ενάντια στην παρουσία των βάσεων στην Κύπρο. Θέλουμε να εξαρθρωθούν».

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.140 θανάτους, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Το Ισραήλ σε απάντηση υποσχέθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και ξεκίνησε μια ανελέητη στρατιωτική εκστρατεία που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει σκοτώσει σχεδόν 24.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα