ΑΘΗΝΑ
07:42
|
03.05.2024
Όλες οι ελληνικές ταινίες της τελευταίας τετραετίας θα είναι προσβάσιμες με εισιτήριο 3 ευρώ στις 26 Μαρτίου 2024 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Κινηματογράφος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) που θεσπίζει την δράση «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου» ανακοίνωσε σήμερα πως το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής της τελευταίας τετραετίας θα είναι προσβάσιμο στις 26 Μαρτίου 2024 στους κινηματογράφους της χώρας με συμβολικό εισιτήριο 3 ευρώ.

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα που έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ και το κόστος της επιδότησης ανέρχεται σε 290.000 ευρώ.

Kάθε αίθουσα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της περιόδου 2020-23, ανεξαρτήτως εάν αυτές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ, μέσω διανομέων ή παραγωγών, αν η ταινία δεν έχει τύχει διανομής.

Στη «δεξαμενή» των ταινιών προστίθενται και οι μικρού μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή ενισχύθηκαν από τα Ειδικά Προγράμματα Covid-19 του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ.

Από την ταινία Η Φόνισσα της Εύας Νάθενα

Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΚΚ εδράζεται στην πεποίθησή του ότι «η ελληνική ταινία και η ελληνική αίθουσα οφείλουν να συνυπάρξουν σε μια εποχή δομικών αλλαγών για την κινηματογραφική διανομή σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια συγκυρία διεθνούς καταξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΚ, οι δυνατότητες επικοινωνίας της ελληνικής ταινίας, είτε απευθύνεται σε αυστηρώς σινεφίλ, είτε στο μεγάλο κοινό, διαφαίνονται και από την επιτυχία της πρόσφατης “Φόνισσας” που έκοψε 390.100 εισιτήρια μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του 2024) αλλά και από την αποδοχή που είχαν τα προπέρσινα ιδιοσυγκρασιακά “Μαγνητικά πεδία”(με 28.000 εισιτήρια).

Μαγνητικά πεδία, 2022 του Γιώργου Γούση

Ενδεικτική είναι επίσης η γενικότερη εικόνα του ελληνικού box office για το 2023, χρονιά κατά την οποία η αγορά άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία (αύξηση 34,8% συγκριτικά με το 2022).

Πού κόπηκαν το 2023 τα περισσότερα εισιτήρια

Ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων της περασμένης χρονιάς ήταν 7.883.000, από αυτά τα 590.000 αφορούν ελληνικές ταινίες (8% επί του συνόλου), τα 1.458.500 αμιγώς ευρωπαϊκές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, που αποτελούν το 40,5% του ευρωπαϊκού συνόλου) και τα 5.276.000 ταινίες αμερικανικών στούντιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα