ΑΘΗΝΑ
12:43
|
22.11.2024
Οι διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών γίνονται στο φόντο του εντεινόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιορδανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Αμάν μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντώντας τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι.

Αργότερα σήμερα το απόγευμα αναμένονται οι δηλώσεις των δύο υπουργών προς τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα γίνει δεκτός από τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’.

Στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία θα βρεθούν το μεσανατολικό και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Αύριο, Τρίτη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και θα γίνει δεκτός και από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη στο σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με κορυφαίο ζήτημα τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στο θέμα του πολέμου στη Γάζα, με φόντο τις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των άλλων 26 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε:

Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε για την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και για το πώς θα επιτύχουμε μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών, προκειμένου να αναπτυχθεί μια πιο βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ένας συνασπισμός κυβερνήσεων και ηγετών προκειμένου να προωθήσουμε την ιδέα μιας βιώσιμης λύσης. Υποστηρίζουμε σαφώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη λύση των δύο κρατών στα εδαφικά όρια του 1967.

Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε συζήτηση για την εποχή μετά τον πόλεμο. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό.

Γνωρίζω ότι υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε κράτος-μέλος έχει τη δική του άποψη για το πώς πρέπει να αναπτύξει την αντίστοιχη εξωτερική πολιτική του.

Όμως, όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη παροχής επαρκούς και ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας και όλοι μας επιθυμούμε να δούμε, το συντομότερο δυνατόν, τον τερματισμό αυτών των πολέμων. Αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση είναι πέρα από κάθε φαντασία. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση που πυροδότησε την 7η Οκτωβρίου οδήγησε σε αυτές τις εχθροπραξίες, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανθρωπιστικό ζήτημα και να εργαστούμε για βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα