ΑΘΗΝΑ
07:24
|
05.05.2024
Το κόστος παραγωγής και η μείωση του κέρδους ξεσηκώνει τους αγρότες στη Ρουμανία, στο φόντο ανάλογων κινητοποιήσεων σε Γερμανία, Πολωνία κ.α.
Ρουμάνοι αγρότες σε κινητοποίηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών οδηγών φορτηγών και αγροτών  και εκπροσώπους της κυβέρνησης στη Ρουμανία, έβγαλε πάλι σήμερα στους δρόμους πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφορικών.

Eκατοντάδες Ρουμάνοι αγρότες και οδηγοί φορτηγών διαδήλωσαν σήμερα κοντά στις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με αντικείμενο το υψηλό κόστος της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την υψηλή τιμή του ντίζελ, τα ακριβά ασφάλιστρα, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά από τα φθηνότερα, εισαγόμενα, ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

Τρακτέρ και φορτηγά άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν από έξι ημέρες στις εθνικές οδούς, κυρίως κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας, επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Στα αιτήματα των διαδηλωτών, που άρχισαν να κινητοποιούνται από την περασμένη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δανείων τους, η γρηγορότερη καταβολή των επιδοτήσεων και η δημιουργία ξεχωριστών λωρίδων στις μεθοριακές διαβάσεις και στο λιμάνι της Κωνστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα, για τα φορτηγά από χώρες μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Σήμερα, νταλίκες και τρακτέρ πήραν θέση στους δρόμους που οδηγούν στους σταθμούς ελέγχου του Σιρέτ και του Βίκοβου ντε Σους, στα σύνορα με την Ουκρανία, επιβραδύνοντας τη διέλευση. Η ρουμανική συνοριακή αστυνομία διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι τελωνειακές διατυπώσεις συνεχίζονται κανονικά.

Η λιμενική αρχή της Κωνστάντζας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαδηλώσεις δεν διατάραξαν τη λειτουργία του λιμανιού. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στα περίχωρα του Βουκουρεστίου.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η Κωνστάντζα έχει γίνει το σημαντικότερο εναλλακτικό λιμάνι εξαγωγής για το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Τα σιτηρά φτάνουν στο λιμάνι οδικώς, ή με τρένα και πλοία μέσω του Δούναβη.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας ανέφερε σήμερα ότι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν από τις Βρυξέλλες να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά σιτηρά, επικαλούμενες τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι δασμοί αυτοί καταργήθηκαν για τα ουκρανικά προϊόντα αφού η Ρωσία μπλόκαρε τα ουκρανικά λιμάνια, καθιστώντας αδύνατη τη μεταφορά των σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Ορισμένοι αγρότες, μεταξύ των οποίων ο Ντάνουτ Άντρους, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν «μέχρις ότου οι αρχές καταλάβουν πως είναι αληθινή η ανικανότητά τους στη διακυβέρνηση της χώρας».

Και οι Γερμανοί και Πολωνοί αγρότες εξεγείρονται

 Εδώ και μερικές μέρες έχουν ξεκινήσει μαζικές κινητοποιήσεις και χιλιάδες αγρότες στη Γερμανία με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει πλήρως τις φορολογικές μειώσεις στα καύσιμα ως το 2026. 

Ο αγώνας των αγροτών ασκεί έντονα πιέσεις στην κυβέρνηση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς που αντιμετωπίζει παράλληλα κρίση διαχείρισης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού με ανακατεύθυνση κονδυλίων και αύξηση της επιρροής πολιτικών της ακροδεξιάς σε αυξανόμενο αριθμό πολιτών σε ευάλωτα οικονομικώς στρώματα πληθυσμού.

Παράλληλα στους δρόμους βγαίνουν τις τελευταίες μέρες και οι Πολωνοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών που επίσης έχουν στήσει μπλόκα στα σύνορα με την Ουκρανία από τον περασμένο Νοέμβριο, κατηγορώντας τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. πως με τις αποφάσεις τους έχουν προκαλέσει σε βάρος τους αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των Ουκρανών αγροτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα