Την παραίτηση της Γαλλίδας υπουργού Παιδείας, Αμελί Ουντεά-Καστερά ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή πολύκροτη δήλωσή της με την οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει τη φοίτηση των τριών παιδιών της από δημόσιο σε ιδιωτικό σχολείο.
Η υπουργός είχε ισχυριστεί πως έγραψε τα παιδιά της σε ιδιωτικό λόγω των «άπειρων ωρών που χάνονται και δεν αναπληρώνονται σοβαρά» στα δημόσια σχολεία μεταξύ άλλων από διάφορες κινητοποιήσεις, και εξέφρασε την… «αγανάκτησή» της λέγοντας πως εκφράζει τη θέση χιλιάδων άλλων οικογενειών.
Ωστόσο, καθηγήτρια από το προηγούμενο σχολείο των παιδιών της που μίλησε στην εφημερίδα Liberation αποκάλυψε ότι ο πραγματικός λόγος που έκανε την υπουργό να τα γράψει σε ιδιωτικό σχολείο ήταν η επιθυμία της να «πηδήξει» το ένα της παιδί μία τάξη. Όπως εξήγησε η εκπαιδευτικός, αυτό «δεν είχε καμία σχέση» με τις δηλώσεις της περί «χαμένων» ωρών διδασκαλίας ή μη αντικατάστασης των εκπαιδευτικών.
Ο Μανουέλ Μπομπάρ από το κόμμα «Ανυπότακτης Γαλλίας» μιλώντας σήμερα σε γαλλικό ραδιοσταθμό, σχολίασε πως το ψέμα «καθιστά ακατάλληλη» την υπουργό για το αξίωμά της.
Ανάλογη αντίδραση είχε και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ, ο οποίος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας τόνισε πως «οι μέρες περνούν και τα ψέματα συσσωρεύονται». Απαίτησε στη συνέχεια την παραίτηση της υπουργού καλώντας την να φύγει, όπως είπε στη συνέχεια και η βουλευτής των Οικολόγων, Σαντρίν Ρουσό.
Το ίδιο αίτημα εκφράστηκε και από στελέχη του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» με τον βουλευτή Ζουλέν Οντούλ να καλεί την Αμελί Ουντεά-Καστερά «να φύγει».
Το Σάββατο η Ουντεά-Καστερά προσπάθησε να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό τους και σήμερα πρότεινε «να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των προσωπικών επιθέσεων» εναντίον της, με την ελπίδα να καταλαγιάσει ο σάλος.
Ο διορισμός της Ουντεά Καστερά στο διευρυμένο υπουργείο που περιλαμβάνει την Παιδεία, τη Νεολαία, τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, είχε προκαλέσει τη δυσπιστία ορισμένων συνδικαλιστών που ανησύχησαν ότι θα είναι μια υπουργός που θα ασχολείται με θέματα παιδείας «στο ημίχρονο» μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών της.
Το Snes-FSU, το μεγαλύτερο συνδικάτο των καθηγητών γυμνασίου και λυκείου, έχει ζητήσει από την υπουργό «να απολογηθεί δημοσίως», έχοντας προκηρύξει αυτό και άλλα σωματεία απεργίες για τις 25 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.