ΑΘΗΝΑ
09:34
|
02.05.2024
Οι άνδρες του Λιμενικού είχαν πυροβολήσει 14 φορές το σκάφος στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες, στοχεύοντας τη μηχανή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, για παραβίαση του Άρθρου 2 του δικαιώματος στη ζωή, αναφορικά με τον θανάσιμο τραυματισμό πρόσφυγα από το Λιμενικό, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναχαίτισης του σκάφους κοντά στη Ψέριμο, το 2014.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες του Λιμενικού πυροβόλησαν 14 φορές το σκάφος στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες, στοχεύοντας τη μηχανή, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που αποσκοπούσε στην ακινητοποίηση του σκάφους και τη σύλληψη του οδηγού και των πιθανών διακινητών.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν θεσπίσει σαφείς κανόνες σχετικά με τη (δυνητικά θανατηφόρα) χρήση πυροβόλων όπλων στις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, με τους λιμενικούς να επικαλούνται αδημοσίευτους, απαρχαιωμένους και ανεπαρκείς «κανόνες εμπλοκής» από το 1992, αναφορικά με τη χρήση όπλων κατά του σκάφους. Προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος δεν είχε σχεδιαστεί επαρκώς και ότι η «εξαιρετικά επικίνδυνη» ρίψη 13 βολών στη μηχανή του σκάφους αποτελούσε δυσανάλογη χρήση βίας, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών, γεγονός που θα έπρεπε να είχε προβλέψει το λιμενικό.

Η καταδίκη αφορά επίσης και την αναποτελεσματική έρευνα του περιστατικού από την πλευρά των ελληνικών αρχών, με την υπόθεση είχε μπει στο αρχείο στην Ελλάδα από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και την Εισαγγελία του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

Στην ποινική διαδικασία, δεν κλήθηκαν να καταθέσουν οι δύο τραυματίες πρόσφυγες, οι καταθέσεις των μαρτύρων στην προανάκριση φαίνονται πανομοιότυπες και εναρμονισμένες με τις δηλώσεις των λιμενικών, ενώ η Εισαγγελία Ναυτοδικείου δεν ζήτησε νέα κατάθεση των μαρτύρων. Παρέλειψε επίσης να εξετάσει ενδελεχώς σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία όπως η ιατροδικαστική έκθεση του θύματος και οι πλημμέλειες της βαλλιστικής έκθεσης, καταλήγοντας έτσι στο ίδιο συμπέρασμα με την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και την εκδοχή του Λιμενικού για το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα