ΑΘΗΝΑ
02:10
|
08.05.2024
Οι σημερινές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο θεωρούνται οι σφοδρότερες από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 8 Οκτωβρίου 2023.
Ισραηλινό πυροβολικό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά δεκάδων στόχων σε βάρος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο προχώρησε από νωρίς σήμερα ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες μίας γενικότερης ανάφλεξης και πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, περίπου 18 χρόνια μετά την γενικευμένη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός συνδύασε αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο χρησιμοποιώντας βομβαρδιστικά αεροσκάφη και κινητές μονάδες πυροβολικού αλλά και ειδικές δυνάμεις σε μεθοριακές περιοχές της γειτονικής χώρας.

Σε μία σπάνια επιβεβαίωσης επιχείρησης από Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους στο έδαφος του Λιβάνου, ανακοινώθηκε πως ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «επιδρομή στην περιοχή Άιτα αλ Σαάμπ» για την «απομάκρυνση απειλής» και πως αεροπλάνο χτύπησε εκτοξευτήρα αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ στην ίδια περιοχή.

Στην ίδια ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται:

«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έγιναν επιδρομές κατά δεκάδων θέσεων της Χεζμπολάχ, σε στρατιωτικές δομές, σε υποδομές όπλων. Η Χεζμπολάχ αξιοποιεί την περιοχή Ουάντι για την τρομοκρατική της δραστηριότητα. Υπήρχαν διάφορα κτίρια και υποδομές που είχαν καλυφθεί και χρησιμοποιηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση σε δασική περιοχή, ώστε να γίνονται επιθέσεις σε Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες».

Σύμφωνα με Λιβανέζους στρατιωτικούς που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τουλάχιστον 16 αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο και δη στην κοιλάδα Σουλούκι. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν τις επιθέσεις αυτές ως «τον πιο πυκνό βομβαρδισμό μίας και μόνης περιοχής» αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στις 8 Οκτωβρίου.

Οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας απέφυγαν να επιβεβαιώσουν εάν και ποιες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτοντας πως πρόκειται για περιοχή που χρησιμοποιούν συχνά μαχητές της οργάνωσης για να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, ωστόσο, η οργάνωση είχε προχωρήσει στην εκτόξευση δεκάδων ρουκετών σε περιοχές του βορείου Ισραήλ προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές σε κτίρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα