ΑΘΗΝΑ
07:53
|
04.05.2024
Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν απόψε την επίθεση στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισλαμαμπάντ.
Ιρανικός πύραυλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν επιτέθηκε απόψε στο «στρατηγείο» της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Jaish al Adl» (σ.σ. «Στρατός Δικαιοσύνης») στο Πακιστάν χρησιμοποιώντας πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya που αναμετάδωσε την είδηση, χτυπήθηκαν και «καταστράφηκαν» δύο σημαντικά στρατηγεία» της οργάνωσης στη νοτιοδυτική επαρχία του Πακιστάν, Μπαλουχιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Την επίθεση επιβεβαίωσε απόψε και αξιωματούχος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Η σφοδρή αντίδραση του Πακιστάν

Την έντονη αντίδραση του Πακιστάν προκάλεσε η αποψινή ιρανική επίθεση με ντρόουν και πυραύλους σε περιοχή του Μπαλουχιστάν.

Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο παιδιών και τον τραυματισμό τριών άλλων ατόμων. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας πως συνιστά «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου» του.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «η παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν είναι απολύτως απαράδεκτη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες».

Ποιος είναι ο Στρατός Δικαιοσύνης

Η σουνιτική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2012 διεκδικώντας  περισσότερα δικαιώματα για την μειονότητα των Μπαλούχων του Ιράν, έχει χαρακτηριστεί από το Ιράν «τρομοκρατική» καθώς έκτοτε έχει εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος και στην νοτιοανατολική ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

Ποιοι είναι οι Μπαλούχοι

Οι Μπαλούχοι ( بلوچ) είναι ιρανικής καταγωγής εθνότητα, και ζουν κυρίως στην περιοχή Μπαλουχιστάν (ή Βαλουχιστάν), που βρίσκεται στο ακρότατο νοτιοανατολικό τμήμα του ιρανικού υψιπέδου, καταλαμβάνοντας τμήμα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, του νοτιοανατολικού Ιράν, και μικρότερο τμήμα του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν. Ομάδες Μπαλούχων κατοικούν και στην Αραβική Χερσόνησο και το Τουρκμενιστάν.File:Baloch people in Iran . Canon photography. Photographer Mostafa Meraji  29.jpg - Wikimedia Commons

Ομιλούν κυρίως τη Βαλουχική γλώσσα (Μπαλόχι), κλάδο των Βορειοδυτικών Ιρανικών γλωσσών. Περίπου το 50% του συνολικού πληθυσμού των Μπαλούχων ζει στην επαρχία Μπααλουχιστάν του Πακιστάν, το 40% αυτών στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν, και ένας σημαντικός αριθμός στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν.

Αποτελούν περίπου το 3,6% του πληθυσμού του Πακιστάν, περίπου το 2% του Ιράν και περίπου το 2% του Αφγανιστάν.

Διαβιούν κυρίως σε ερημικές και ορεινές περιοχές. Είναι κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι και χρησιμοποιούν τη γλώσσα Ούρντου ως λίνγκουα φράνκα για να επικοινωνούν με άλλες εθνότητες, όπως τους Παστούν (Pashtun) και Σίντι (Sindhis).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα