ΑΘΗΝΑ
17:27
|
03.05.2024
Υπάρχει ένα μονοπάτι προς ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την περιοχή, για τους Παλαιστίνιους, για το Ισραήλ, και αυτό είναι η ειρήνη, ανέφερε ο υπουργός…
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Ισραήλ  από τη χώρα του, υπό την προϋπόθεση πως θα επιτευχθεί λύση στο παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών και θα ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, διέκρινε ως πιθανό σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, μιλώντας σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Σαουδάραβας διπλωμάτης τόνισε πως η «ειρήνη στην περιοχή περιλαμβάνει την ειρήνη για το Ισραήλ, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σαουδική Αραβία θα αναγνωρίσει τότε το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας, είπε: «Βέβαια!».

Τόνισε έτσι πως η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μέσω της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους «είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε όντως με την αμερικανική κυβέρνηση και είναι πιο συναφές στο πλαίσιο της Γάζας»,προσθέτοντας:

«Υπάρχει ένα μονοπάτι προς ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την περιοχή, για τους Παλαιστίνιους, για το Ισραήλ, και αυτό είναι η ειρήνη, και εμείς είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτήν…Μία εκεχειρία από όλες τις πλευρές θα μπορούσε να γίνει σημείο εκκίνησης για μία μόνιμη, βιώσιμη ειρήνη που μπορεί να συμβεί μόνο μέσω δικαιοσύνης στον παλαιστινιακό λαό».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, όπου συμμετείχε και η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα,

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Σαουδικής Αραβίας

Είπε επίσης πως η χώρα του είναι απίστευτα ανήσυχη για την περιφερειακή ασφάλεια, λόγω των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία και εξαιτίας της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, από την πλευρά της χαρακτήρισε τον πόλεμο «ολική καταστροφή» και πρόσθεσε πως  η μόνη διέξοδος μπορεί να φανεί μόνο «με μία λύση δύο κρατών». Επέμεινε, παρόλα αυτά,  πως η Χαμάς θα πρέπει να παραδώσει τα όπλα και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους στη Γάζα.

Το θέμα συζήτησης στο πάνελ όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας και Γερμανίας είχε θέμα: «Εξασφαλίζοντας έναν Επισφαλή Κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα