ΑΘΗΝΑ
18:34
|
28.04.2024
Με μεγάλη διαφορά τερμάτισε δεύτερος ο Ρον ΝτεΣάντις, ενώ την τρίτη θέση με πολύ μικρό ποσοστό έλαβε η Νίκι Χέιλι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την Αϊόβα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη στην Αϊόβα στην πρώτη αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για το 2024, επιβεβαιώνοντας την εξουσία του στο κόμμα παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει πολλές ποινικές κατηγορίες καθώς επιδιώκει τη ρεβάνς με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, 45 ετών, τερμάτισε αρκετά πίσω στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας την πρώην πρέσβη του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, 51 ετών, καθώς όλοι αγωνίζονται να αναδειχθούν ως η κύρια εναλλακτική λύση του Τραμπ.

Ο Τραμπ, 77 ετών, κέρδισε με άνευ προηγουμένου διαφορά για μια ρεπουμπλικανική αναμέτρηση στην Αϊόβα, ενισχύοντας την άποψή του ότι η υποψηφιότητά του είναι προκαθορισμένη, δεδομένου του τεράστιου προβαδίσματος του στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ IOWA, ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΟΛΟΥΣ!!!» έγραψε ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social.

«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί (…). Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικανούς, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός για τη συνήθως επιθετική ρητορική του, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν, σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία.

Με καταμέτρηση του 95% των αναμενόμενων ψήφων, ο Τραμπ είχε 51%, ενώ ο ΝτεΣάντις ήταν στο 21% και η Χέιλι στο 19%, σύμφωνα με την Edison Research. Το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης για μια ομάδα των Ρεπουμπλικάνων της Αϊόβα ήταν 12,8 ποσοστιαίες μονάδες για τον Μπομπ Ντολ το 1988.

Ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι τερμάτισε την μακροχρόνια προεδρική υποψηφιότητά του αφού κέρδισε λίγο λιγότερο από το 8% των ψήφων τη Δευτέρα και ενέκρινε τον Τραμπ σε μια ομιλία του προς τους υποστηρικτές του.

Εάν ο Τραμπ τερματίσει πάνω από το 50%, κερδίζοντας περισσότερα από όλους τους αντιπάλους του μαζί, θα αποδυναμώσει περαιτέρω το επιχείρημα των αντιπάλων του ότι η πορεία του προς την υποψηφιότητα μπορεί να εκτροχιαστεί.

Η απόδοσή του αντανακλούσε τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων – ακόμη και μετά από δύο παραπομπές, τη συμμετοχή του στην επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από όχλο υποστηρικτών και τις 91 ποινικές του κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020, διατήρηση απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την παραποίηση αρχείων που σχετίζονται με πληρωμές σιωπηλών χρημάτων σε πορνό σταρ.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στην κοινοβουλευτική ομάδα ασπάστηκαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία στους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι δεν πίστευαν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε νόμιμα την προεδρία. Περισσότερο από το 60% είπε ότι ο Τραμπ θα εξακολουθούσε να είναι ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος ακόμη και αν καταδικαστεί για έγκλημα.

Ο Τραμπ κυριάρχησε σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Έντισον: κέρδισε την πλειοψηφία μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ εκείνων που θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ συντηρητικούς, κάπως συντηρητικούς και ανεξάρτητους, μεταξύ αυτών που έχουν αποφοιτήσει από κάποιο πανεπιστήμιο και εκείνων που δεν έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνέλαβε την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που έθεσαν τη μετανάστευση ως την κύρια ανησυχία τους – και την πλειονότητα εκείνων που δήλωσαν ότι η οικονομία ήταν η κύρια ανησυχία τους.

«Τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Αϊόβα καταδεικνύουν τη δύναμη του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», δήλωσε ο Τζίμι Σέντερς, ένας Ρεπουμπλικανός στρατηγός με έδρα την Αϊόβα. «Ελλείψει μιας γρήγορης ενοποίησης του πεδίου, ο Τραμπ φαίνεται να βρίσκεται σε γρήγορο δρόμο για την υποψηφιότητα».

Αυτή η ενοποίηση φαίνεται απίθανη, καθώς τόσο ο ΝτεΣάντις όσο και η Χέιλι δεσμεύονται να προχωρήσουν μετά τα αποτελέσματα της Δευτέρας, διασφαλίζοντας ότι η αντιπολίτευση του Τραμπ θα παραμείνει σπασμένη καθώς η εκστρατεία μετακινείται σε άλλες πολιτείες.

Ιδιαίτερα ο ΝτεΣάντις είχε στοιχηματίσει την εκστρατεία του στην Αϊόβα, κάνοντας περιοδείες και στις 99 κομητείες της και διοχετεύοντας πόρους στην πολιτεία.

«Έχουμε βγάλει το εισιτήριό μας από την Αϊόβα!» είπε ο ΝτεΣάντις στους υποστηρικτές στο Ντε Μόιν τη Δευτέρα.

Η Χέιλι, η οποία απολαμβάνει μια σταθερή άνοδο στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, προσπάθησε να τοποθετηθεί ως η κορυφαία αμφισβητία του Τραμπ.

«Κάποια στιγμή σε αυτήν την εκστρατεία ήμασταν 14 υποψήφιοι. Ήμουν στο 2% στις δημοσκοπήσεις», είπε η Χέιλι σε ένα πλήθος υποστηρικτών. «Όταν κοιτάξετε πώς τα πάμε, στο Νιου Χάμσαϊρ, στη Νότια Καρολίνα και πέρα, μπορώ να πω με ασφάλεια απόψε η Αϊόβα έκανε αυτή την προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών σε κούρσα δύο ατόμων».

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο πιο μετριοπαθές Νιου Χάμσαϊρ θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους σε οκτώ ημέρες από τώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει μικρότερο προβάδισμα έναντι της Χέιλι εκεί, με τον ΝτεΣάντις πολύ πίσω.

Ο Τραμπ στόχευσε να δημιουργήσει έναν αέρα αναπόφευκτου γύρω από την εκστρατεία του, παρακάμπτοντας και τις πέντε συζητήσεις των Ρεπουμπλικανών μέχρι στιγμής και αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό την πολιτικοποίηση ανά κομητεία που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι πριν από την ψηφοφορία στην Αϊόβα.

Οι κάτοικοι της Αϊόβα αντιμετώπισαν με θάρρος τις απειλητικές για τη ζωή θερμοκρασίες για να συγκεντρωθούν σε περισσότερα από 1.600 σχολεία, κοινοτικά κέντρα και άλλες τοποθεσίες για την πρώτη στο έθνος κοινοβουλευτική ομάδα της πολιτείας, καθώς η προεδρική εκστρατεία του 2024 ξεκίνησε επίσημα μετά από μήνες συζητήσεων, συγκεντρώσεων και διαφημίσεων.

«Ο Τραμπ είναι πολύ ναρκισσιστής, είναι πολύ αλαζονικός, αλλά θα τα καταφέρει», είπε η Ρίτα Στόουν, 53 ετών, υποστηρικτής του Τραμπ, η οποία παρακολούθησε μια κοινοβουλευτική ομάδα σε ένα λύκειο του West Des Moines. Όπως πολλοί άλλοι ψηφοφόροι, η Στόουν είπε ότι η κύρια ανησυχία της ήταν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, επαινώντας την προσπάθεια του Τραμπ να χτίσει ένα τείχος όταν ήταν πρόεδρος.

Σε αντίθεση με τις κανονικές εκλογές, η κοινοβουλευτική ομάδα της Αϊόβα απαιτεί από τους ψηφοφόρους να συγκεντρώνονται αυτοπροσώπως σε μικρές ομάδες, όπου διεξάγουν μυστικές ψηφοφορίες μετά από ομιλίες εκπροσώπων της εκστρατείας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα