ΑΘΗΝΑ
15:45
|
22.11.2024
Κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη η υποστήριξη προς την κυβερνητική πρωτοβουλία για νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
εικόνα αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το προβάδισμα της ΝΔ έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το protothema.gr, καθώς συγκεντρώνει 38,4% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ παράλληλα φαίνεται πως η κοινή γνώμη είναι σύμφωνη με τη νομοθετική πρόταση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ενδεικτικό είναι πως το 54,8% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το 52,9% στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το 65,6% λέει «όχι» στην παρένθετη μητέρα.

To 54,8% λέει «ναι» στον γάμο ομοφύλων

Αναλυτικότερα, το 54,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Marc απαντά καταφατικά στο ερώτημα αν συμφωνεί στη νομοθέτηση και στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, όπως ισχύει στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες στις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον αντίποδα, οι διαφωνούντες σε μια τέτοια προοπτική φθάνουν στο 42,5%. Το ποσοστό των συναινούντων είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας εξαετίας, καθώς, σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα από τη «Διανέοσις», το 2018 το ποσοστό όσων συμφωνούσαν ήταν 39,3%, έναν χρόνο αργότερα έγινε 40,8% και, από το 51,7% που ήταν το 2022, στις αρχές του 2024 έγινε άνετη πλειοψηφία.

«Ναι» από το 52,9% στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Προς την ίδια κατεύθυνση, υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάσσεται το 52,9%, ενώ αντιτίθεται το 40,9%.

Συντριπτική είναι η επικράτηση των διαφωνούντων στην πρόταση να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτούν παιδιά με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας. Στο σχετικό ερώτημα αρνητικά απαντά το 65,6%, ενώ μόνον το 29,6% εμφανίζεται σύμφωνο.

Δύο στους τρεις (66,9%) αξιολογούν το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ως λιγότερο ή καθόλου σημαντικό σε σχέση με τα άλλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η ακρίβεια, η ασφάλεια, η υγεία κ.λπ., και μόνο το (32%) εκτιμά πως είναι περισσότερο ή το ίδιο σημαντικό με τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Από τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, προκύπτει ότι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του γάμου είναι οι αριστεροί και οι κεντροαριστεροί, οι γυναίκες και οι νεότερες ηλικίες, ενώ περισσότεροι επιφυλακτικοί είναι όσοι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πολιτική ταύτιση, οι δεξιοί, οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων, οι πιο ηλικιωμένοι και οι άνδρες, που έχουν σε σχέση με το έτερο φύλο έχουν απόκλιση της τάξης των 13 εκατοστιαίων μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί το 51,3% και διαφωνεί το 46,2%.

Εκτίμηση και πρόθεση ψήφου -Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ

Στην εκτίμηση ψήφου με κατανομή των αναποφάσιστων τα κόμματα συγκεντρώνουν σε ποσοστό (%):

ΝΔ: 38,4
ΠΑΣΟΚ: 14,7
ΣΥΡΙΖΑ: 11,2
ΚΚΕ: 10
Ελληνική Λύση: 6,9
Πλεύση Ελευθερίας: 3,5
Νίκη: 3,3
Σπαρτιάτες: 2,8
ΜέΡΑ25: 2,7
Νέα Αριστερά: 2,5
Άλλο κόμμα: 4

Η πρόθεση ψήφου

Στο ερώτημα «αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;» οι πολίτες απάντησαν (ποσοστό %):

ΝΔ: 34
ΠΑΣΟΚ: 12,6
ΣΥΡΙΖΑ: 10
ΚΚΕ: 8,6
Ελληνική Λύση: 5,9
Πλεύση Ελευθερίας: 3,1
Νίκη: 2,8
Σπαρτιάτες: 2,4
ΜέΡΑ25: 2,4
Νέα Αριστερά: 1,9
Άλλο κόμμα: 3,1
Άκυρο-Λευκό: 1,8
Δεν θα ψηφίσω: 2,3
Δεν έχω αποφασίσει: 9,1

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας της Marc περιλαμβάνεται σίγουρα και το αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Το 40,1% αναμένει να είναι καλύτερη, το 25,9% προβλέπει ότι θα είναι χειρότερη και το 32,3% απάντησε ότι θα είναι περίπου ίδια η κατάσταση. Πριν από έναν χρόνο, στις αρχές του 2023, η αισιοδοξία ήταν σαφώς υποδεέστερη, αφού το ποσοστό όσων είχαν θετικές προσδοκίες ήταν στο 35,9% και αρνητικές έφθανε στο 30,5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα