ΑΘΗΝΑ
13:52
|
02.05.2024
Μόλις το τελευταίο 24ωρο, 163 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 350 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται για 103η ημέρα οι επιθέσεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στην Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 24.448 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 163 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 350, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο ολονύχτιος ισραηλινός βομβαρδισμός στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκότωσε τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιους και ισοπέδωσε δεκάδες σπίτια.

Παρά τις εξαγγελίες του Ισραήλ για μείωση της έντασης των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι κάτοικοι περιγράφουν τις σκληρότερες επιθέσεις εδώ και εβδομάδες.

Μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών στη βόρεια Γάζα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην αρχή του έτους ότι περιορίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή, μετατοπίζοντας τις επιχειρήσεις στη πόλη Χαν Γιούνις στην νότια πλευρά της Λωρίδας και σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα.

Πέραν τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς εδώ και πάνω από τρεις μήνες, η πείνα βασανίζει πλέον το σύνολο των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, με τον ένα τέταρτο του πληθυσμού να κινδυνεύει να λιμοκτονήσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι της Λωρίδας αποτελούν το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού που αντιμετωπίζει λιμό.

«Επιπλέον, όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών – 335.000 από αυτά – διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού, καθώς ο κίνδυνος λιμού συνεχίζει να αυξάνεται, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει τώρα από στασιμότητα ανάπτυξης», ανέφεραν οι ειδικοί.

Ολονύχτιες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο στρατός εισέβαλε τις βραδυνές ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ με τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες, καταστρέφοντας κτήρια και υποδομές, μέχρι και δρόμους της πόλης.

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε δύο τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει πως ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε κατά ασθενοφόρου, τραυματίζοντας δύο μέλη του προσωπικού, στην προσπάθειά τους να περιθάλψουν τυχόν επιζώντες σε αυτοκίνητο που έγινε στόχος ισραηλινού drone, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως, ανάμεσα στους τέσσερις νεκρούς από την επίθεση, ήταν και ένα «αρχηγικό μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», ο Abdullah Abu-Shalal.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε, πέρα από τον θάνατο των τεσσάρων νεαρών που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο, τον σοβαρό τραυματισμό πολλών άλλων ανθρώπων.

Επιδρομές σημειώθηκαν επίσης στη Χεβρώνα, την Ιεριχώ, τη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα, όπου έγινε έφοδος σε ιατρικό κέντρο στην περιοχή ελ-Μπιρέ νωρίς το πρωί.

Ανθρωπιστική βοήθεια κατέφθασε στην Αίγυπτο

Προσγειώθηκε στην Αίγυπτο αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα , σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η αποστολή περιλαμβάνει φάρμακα για Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται ακόμα στη Γάζα, καθώς και βοήθεια που θα διανεμηθεί στους Παλαιστίνιους στον θύλακα.

Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προέκυψε ύστερα από συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με την διαμεσολάβηση της Γαλλίας και του Κατάρ.

Τα φάρμακα έφτασαν στην Αίγυπτο και βρέθηκαν καθ’ οδόν για τα σύνορα από το απόγευμα της Τετάρτης. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε πως, για κάθε κουτί που έχει σταλεί για τους ομήρους, 1.000 κιβώτια θα αντιστοιχούν για τους Παλαιστίνιους. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατοίκους.

Ο Μαρζούκ διευκρίνισε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα παραδώσει όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονταν για τους ομήρους, σε νοσοκομεία που εξυπηρετούν όλα τα μέρη της Γάζας.

Το μπαλάκι για την ευθύνη του ελέγχου των φορτίων πέταξε η ισραηλινή κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι και αρνήθηκαν πως έχουν την υποχρέωση αυτή, προκαλώντας αντιδράσεις στην χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα