Μόνο ως γλωσσικό λάθος μπορεί να αντιμετωπιστεί η τοποθέτηση στην ίδια φράση της «αξιοπρεπούς εργασίας» και των στοιχείων της Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Από τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία ουσιαστικά έχουν δειγματοληπτικό χαρακτήρα, προκύπτει ότι αρκετοί εργοδότες έχουν αντιληφθεί το… κυβερνητικό υπονοούμενο και αντιμετωπίζουν με απαξία ακόμη και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
Το εργασιακό, στενό κοστούμι που έκοψε και έραψε νομοθετικά η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, αποτέλεσε -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- το έναυσμα για την έκρηξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Επιθεώρηση Εργασίας, υποβλήθηκαν 710 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2023 σε 3.109 εργαζόμενους!
Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, μόλις 270 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση και καταβλήθηκαν σε λιγότερους από τους μισούς (1.446 εργαζόμενους) τα οφειλόμενα ποσά (764.842 ευρώ).
Τι κι αν για τους παραβάτες προβλέπεται η διαδικασία του αυτοφώρου.
Τι κι αν εντοπιστούν, κινδυνεύουν με πρόστιμο 800 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ζωή κυλάει ανέμελα στην αφρικανική χώρα της Ευρώπης….
Και όσοι επίμονα αρνούνται να καταβάλουν το Δώρο, οδηγούν τους εργαζόμενους στο ψυχικά και οικονομικά εξοντωτικό μονοπάτι της δικαστικής διεκδίκησης.
Μάλιστα, τα κρούσματα μη καταβολής του δώρου είναι αυξημένα σε σχέση με το 2022, οπότε υποβλήθηκαν 612 καταγγελίες που αφορούσαν σε 2.131 εργαζόμενους.
Παράλληλα, αδήλωτη εργασία και υπερβάσεις ωραρίων (πχ υπερωρίες που δεν καταγράφηκαν), έχουν για άλλη μια χρονιά τη θλιβερή πρωτιά στις παραβάσεις που εντόπισε και στα πρόστιμα που επέβαλε το 2023, η Επιθεώρηση Εργασίας. Πόσες, άραγε, είναι οι παραβάσεις που δεν εντόπισε…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περισσότερες από μία στις τρεις παραβάσεις και σχεδόν στο 60% των προστίμων που επιβλήθηκαν το 2023 σε ολόκληρη τη χώρα, αφορούσαν τις περιπτώσεις αυτές .
Ειδικότερα από το σύνολο των 73.579 ελέγχων της περσινής χρονιάς (περισσότεροι κατά 13% σε σχέση με τους 65.286 που είχαν γίνει το 2022), καταγράφηκαν 16.049 διοικητικές κυρώσεις (από 14.504 το 2022). Άρα, η παραβατικότητα το 2023, κινήθηκε στο 21,81%, από 22,21% ένα χρόνο νωρίτερα. Δηλαδή, οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (τουλάχιστον οι καταγεγραμμένες) βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
Αναλυτικότερα, οι 1.349 παραβάσεις αφορούσαν αδήλωτη εργασία (ποσοστό 8,4% του συνόλου). Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία ως προς το σκέλος της υπέρβασης των ωρών εργασίας, με 4.625 παραβάσεις.
Επίσης, για πρώτη φορά, στον πίνακα των παραβάσεων και των προστίμων γίνεται καταγραφή και σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει ενεργοποιηθεί σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (super market, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, security, ΔΕΚΟ μεταφορών) και αφορά περίπου 150.000 εργαζόμενους, εντούτοις διαπιστώθηκαν 535 παραβάσεις, με το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν, να ανέρχεται στο 1.428.400 ευρώ.
Γεγονός, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι ακόμη και η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, η οποία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «μέτρο θωράκισης των εργαζομένων», χωρίς διευρυμένους και επαναλαμβανόμενους ελέγχους, μετατρέπεται σε ηλεκτρονικός φερετζές των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.
Στην αφελή και εν πολλοίς δικαιολογημένη ερώτηση: «Γιατί πολλοί εργοδότες αμφισβητούν στην πράξη τα εργασιακά δικαιώματα;» , η αυτόματη απάντηση είναι: «Γιατί μπορούν, αφού σε αρκετές περιπτώσεις τους το επιτρέπει η εργασιακή νομοθεσία». Ή «γιατί έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν, επειδή ακόμη κι αν δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία, τους το επιτρέπει η εργασιακή πραγματικότητα».