ΑΘΗΝΑ
08:50
|
03.05.2024
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μιλώντας σε πάνελ στο Φόρουμ του Νταβός πως η κυβέρνησή του πήρε μία «μετρημένη θέση» σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αγωνία για την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε νωρίτερα απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

«Είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του πήρε μία «μετρημένη θέση» σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή.

«Όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους… Έχω εκφράσει την ανησυχία μου γιατί ως ΕΕ συλλογικά δεν έχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδραση του απέναντι σε αυτήν την φρικτή επίθεση», συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε στην πλευρά που δέχτηκε μια επιθετική συμπεριφορά».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με αφορμή τις επιθέσεις των Υεμενιτών Χούθι και την πρόσφατη κατάληψη ελληνικού εμπορικού πλοίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες τήρησαν πιστά το πλαίσιο των κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την γειτονική χώρα λέγοντας πως «θα πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες από τις ακτές», και να χαμηλώσει η ένταση. Προειδοποίησε πως δεν είναι αφελής επισημαίνοντας τις «δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα