ΑΘΗΝΑ
00:12
|
15.05.2024
Ο Νετανιάχου είπε απόψε αυτό που ξέρουμε καιρό: Όσο είναι αυτός και το σύστημα που τον στηρίζει στην εξουσία, ο πόλεμος θα είναι διαρκείας...
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάθε ενδεχόμενο ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός απέρριψε απόψε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας (στο φόντο αμερικανικών σχεδιασμών για ό,τι ακολουθήσει μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα) πως «η επόμενη μέρα μετά τον Νετανιάχου σημαίνει παλαιστινιακό κράτος».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε ενημέρωση εφ όλης της ύλης σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των ΗΠΑ αλλά και αραβικών πλούσιων χωρών του Κόλπου ισχυριζόμενος ότι, μολονότι ο ίδιος αντιτίθεται σε κάθε προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και συνηγορεί υπέρ της στυγνής κατοχής όλων των παλαιστινιακών εδαφών «δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», δεν θα βρει απέναντί του ούτε τις ΗΠΑ, ούτε θα εμποδίσει αυτό μελλοντικά τη σύναψη και άλλων συμφωνιών του Αβραάμ για εξομάλυνση σχέσεων με «νέες, αραβικές χώρες».

«Επί 30 χρόνια ήμουν συνεπής λέγοντας ένα απλό πράγμα: Αυτή η σύγκρουση δεν είναι για την έλλειψη κράτους αλλά για την ύπαρξή του εβραϊκού κράτους…Από όποιο έδαφος και εάν αποσυρόμαστε, λαμβάνουμε τρόμο, τρομερή τρομοκρατία σε βάρος μας. Συνέβη στο νότιο Λίβανο, συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας, συνέβη στην Ιουδαία και Σαμάρια (σ.σ. κατεχόμενη Δυτική Όχθη) όταν το κάναμε αυτό».

Είπε δε πως οποιαδήποτε «διευθέτηση σε ένα ορατό μέλλον» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο σε όλο το έδαφος δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως κατάφερε να εμποδίσει «μία προσπάθεια να μας επιβληθεί μία πραγματικότητα που θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ». Υποσχέθηκε επίσης πως «αυτό δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να διευρύνει τον κύκλο της ειρήνης με νέες, αραβικές χώρες» μαζί με τους «Αμερικανούς φίλους μας».

Τάζοντας πολέμους διαρκείας, προέβλεψε πως η «νίκη είναι θέμα μηνών αλλά ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας».

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ξεδιάντροπο ψήφισμά του ζήτησε υποτίθεται την «μόνιμη εκεχειρία» αλλά υπό προϋποθέσεις που αποτελούν πρακτικά στήριξη στον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ζήτησε μεταξύ άλλων να απελευθερωθούν «αμέσως και δίχως όρους» οι όμηροι και να διαλυθεί «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Παράλληλα… οι ευρωβουλευτές που το ενέκριναν αποδοκίμασαν υποκριτικά την «αδιάκριτη ισραηλινή στρατιωτική απάντηση» στη Λωρίδα της Γάζας που «προκάλεσε θανάτους αμάχων σε πρωτόγνωρη κλίμακα». Απαίτησαν κατά τα άλλα και «πλήρη πρόσβαση» της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ένταση στη Τιφλίδα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ξένων πρακτόρων

Ο Τραγουδόσαυρος σατιρίζει το Ζάρι και ρίχνει εξάρες

Κάρφωσε τον Τραμπ για την πορνοστάρ ο άλλοτε έμπιστος δικηγόρος Κόεν

Συναντήσεις Κασσελάκη στην Κομοτηνή με Μητροπολίτη και Μουφτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα