ΑΘΗΝΑ
20:04
|
30.04.2024
Η Λίλιαν είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξης για φόνο, λόγω αποβολής του εμβρύου που κυοφορούσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από 7 χρόνια φυλάκισης, ελεύθερη βρέθηκε μια 28χρονη γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, η οποία είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξης για φόνο, λόγω αποβολής του εμβρύου που κυοφορούσε.

Η γυναίκα, γνωστή απλώς ως Λίλιαν, το 2015 είχε μεταβεί στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της. Εκεί γέννησε εσπευσμένα ένα κοριτσάκι το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μωρό απεβίωσε τρεις ημέρες μετά.

Τότε η 28χρονη, και ήδη μητέρα ενός παιδιού, βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατηγορία της εκ προμελέτης ανθρωποκτονίας, με το δικαστήριο να την κατηγορεί πως δεν φρόντισε το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ίδια δήλωσε αθώα και τόνισε ότι ποτέ δεν σκόπευε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

«Εκ μέρους όλων των συντροφισσών μου, σας ζητώ να σταματήσετε να κατηγορείτε και να καταδικάζετε αθώες γυναίκες σαν εμένα», δήλωσε η Λίλιαν μετά την ελευθέρωσή της σε συνέντευξη την Τετάρτη και συμπλήρωσε «ήταν μια πολύ τραυματική εμπειρία αυτό που έζησα και δεν το εύχομαι για κανέναν».

Ομάδες που στήριζαν την Λίλιαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς της, δήλωσαν ότι ελευθερώθηκε το Δεκέμβριο αλλά τώρα έγινε γνωστή η πληροφορία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το δικαστήριο αποφάσισε να ελευθερώσει τη Λίλιαν βασισμένο στο γεγονός ότι ήταν σε ευάλωτη κατάσταση στο νοσοκομείο όταν έχασε το μωρό της.

Καθολική απαγόρευση αμβλώσεων

Στο Ελ Σαβαδόρ υπάρχει καθολική απαγόρευση αμβλώσεων και το κράτος διατηρεί έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους κατά των εκτρώσεων. Η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων εισήχθη το 1998 και δεν περιλαμβάνει καμία εξαίρεση, ούτε σε περιπτώσεις βιασμού, ούτε όταν η εγκυμοσύνη ενέχει κίνδυνο για την υγεία της μητέρας.

Όσες γυναίκες κριθούν ένοχες για διακοπή της κύησης τους αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από δύο έως οκτώ χρόνια. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις η κατηγορία μετατρέπεται σε φόνο εκ προμελέτης, η οποία επισύρει ελάχιστη ποινή 30 ετών.

Πιστεύεται ότι δεκάδες γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ  έχουν καταδικαστεί άδικα υπό την υποψία ότι έκαναν έκτρωση. Με τις διαδηλώσεις ομάδων υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρκετές γυναίκες έχουν αφεθεί ελεύθερες τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν όμως πολλές γυναίκες ακόμη που παραμένουν στη φυλακή, εκτίοντας ποινές δεκαετιών.

«Επιμένουμε να ζητάμε δικαιοσύνη, ώστε οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά μας δικαιώματα», δήλωσε η Μαριάνα Μόισα, από την ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων Nos Faltan Las 17 (μας λείπουν οι 17), στη συνέντευξη της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος, Ναγίμπ Μπουκέλε, που αναμένεται να επανεκλεχθεί τον επόμενο μήνα, είπε ότι σκοπεύει να βελτιώσει τις συνθήκες στα νοσοκομεία για να κάνει τον τοκετό πιο ασφαλή. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο για τις αμβλώσεις.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι είτε Ρωμαιοκαθολικοί είτε Ευαγγελιστές και πιστεύουν ότι η ζωή ξεκινάει από τη σύλληψη και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα