Την πρόβλεψη πως εντός του 2024 μπορεί να δούμε σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία που αφορά τα ανθρωποειδή ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έκανε σήμερα ο συνιδρυτής της εταιρίας Τ.Ν., Sandbox AQ, Τζακ Χιντάρι, στο πλαίσιο της διάσκεψης «Greek House Davos 2024» που ολοκληρώνεται αύριο, 19 Ιανουαρίου στο Hotel Europe, στο Νταβός της Ελβετίας.
«Στους επόμενους 36 ή 48 μήνες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (embodied AI). Και αυτός είναι ένας φανταχτερός τρόπος για να περιγράψουμε τα ρομπότ» εκτίμησε ο Χίνταρι, ο οποίος μάλιστα γνωστοποίησε ότι προσεκλήθη στην Ελλάδα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί τα ρομπότ δεν έχουν ως τώρα «απογειωθεί» ο συνιδρυτής της εταιρίας Sandbox AQ που ξεπήδησε από την μητρική εταιρία της Google,Alphabet, είπε:
«Επειδή ο κόσμος μας προορίζεται για ανθρώπους. Για παράδειγμα έχουμε πόμολα και όλων των ειδών τις συσκευές και εργαλεία σχεδιασμένα για ανθρώπους. Έτσι, ένα ρομπότ με ρόδες κι ένα δυσκίνητο χεράκι, δεν πρόκειται να τα καταφέρει σε αυτό τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως, στον κόσμο των ανθρώπων, πέντε διαφορετικές τεχνολογίες έχουν συγκλίνει, για να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή το 2024. Και κάνω μια πρόβλεψη εδώ, στο “Greek House”: το 2024, θα δούμε μια “στιγμή ChatGPT” για τα ανθρωποειδή ρομπότ. Θα δούμε επιδείξεις πραγματικών λειτουργικών ανθρωποειδών ρομπότ, τόσο συναρπαστικές, που θα μας πείσουν» είπε και πρόσθεσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις στην ανθρωπότητα, σε δύο τομείς, για τους οποίους όλα τα κράτη -είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο- διαρκώς πασχίζουν να λύσουν προβλήματα: την υγεία και την εκπαίδευση».
Απέρριψε το ενδεχόμενο μεσοπρόθεσμης αντικατάστασης γιατρών και καθηγητών ή νοσοκόμων από ρομπότ Τ.Ν. τονίζοντας πως αυτά μπορούν να κάνουν πιο βαρετές ή βαριές εργασίες όπως π.χ. την απολύμανση των νοσοκομειακών θαλάμων ή να βοηθήσει τους ακτινολόγους να κάνουν πιο ακριβή διάγνωση σκανάροντας για λογαριασμό τους ογκώδεις ιατρικούς φακέλους.
Σε σχέση με τις πιθανές αλλαγές που θα μπορούσε να προκαλέσει η ΤΝ στην εκπαίδευση, είπε:
«Χθες, εδώ στο Νταβός, η Sandbox AQ και άλλοι εγκαινιάσαμε το πρώτο παγκοσμίως LLM RAG. Για να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό πρακτικά, ας δούμε ένα σενάριο. Θέλουμε περισσότερες γυναίκες να γίνουν γιατροί. Πού θα εκπαιδευτούν όμως; Μήπως πρόκειται να βρούμε μαγικά τα χρήματα για να δημιουργήσουμε πέντε νέες ιατρικές σχολές; Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να πάρουμε τη δύναμη των LLMs και να δημιουργήσουμε εξατομικευμένη εκπαίδευση (…) Το πρόβλημα είναι ότι τα LLMs αντλούν δεδομένα και από μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας ή άλλα ψυχαγωγικά είδη (…) Αυτό που ανακοινώσαμε χθες είναι μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, που εκπαιδεύονται με βάση δεδομένα ειδικά για την εκπαίδευση ανθρώπων που θα γίνουν γιατροί και νοσηλευτές» σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι στο μοντέλο ΤΝ δόθηκε ένα corpus 700 ιατρικών και νοσηλευτικών εγχειριδίων, αδειοδοτημένων, επικυρωμένων και αξιολογημένων από peers, στο πλαίσιο αυτού που ονομάζεται “επαυξημένη γεννήτρια ανάκτησης” (RAG- Retrieval Augmented Generator). O συνδυασμός LLM και RAG είναι το μέλλον της εκπαίδευσης» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι με τη χρήση τέτοιων εργαλείων, οι καθηγητές δεν θα υποκατασταθούν, αλλά θα μπορούν να κάνουν πιο δημιουργική εργασία».