Στο κάδρο συνέχισης του πολέμου στη Γάζα, σήμερα, για 104η μέρα, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη φάση του Σχεδίου Ανάπτυξης του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan από την ελληνικών συμφερόντων εταιρία, Energean, του Μαθιού Ρήγα και του εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου.
Σε ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται πως η πρώτη φάση της ανάπτυξης ξεκινά με τις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» και συνεχίζεται με τις δομές «Ήρα» και «Απόλλων», ενώ η Τελική Επενδυτική Απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Energean αφού οριστικοποιηθούν οι όροι του συμβολαίου (Engineering Procurement Cosntruction contract – EPC) για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.
Οι επόμενες φάσεις ανάπτυξης θα περιλαμβάνουν τις υπόλοιπες δομές του κοιτάσματος Katlan καθώς και την ανάπτυξη του κοιτάσματος Tanin.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα μεγέθη και οι βασικές εξελίξεις της εταιρίας για το 2023 ήταν οι εξής:
- Η μέση ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboed), εκ των οποίων το 83% ήταν σε φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 200% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή κινείται πλέον στα επίπεδα των 150kboed ημερησίως.
- Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του προϋπολογισμού το project ανάπτυξης των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο.
- Τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 1,419 δισ. δολάρια (+93% σε ετήσια βάση), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 925 εκατ. δολάρια (+119% σε ετήσια βάση).
- Το κόστος παραγωγής, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων, υποχώρησε κατά 59%, στα 6,5 δολάρια ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου.
Στην κορυφή της παραγωγής στη Μεσόγειο η Energean
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, τόνισε πως το 2023 η εταιρία κατέστη «η μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγός φυσικού αερίου στη Μεσόγειο» παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Ανέφερε επίσης πως η εταιρία έφθασε την ημερήσια παραγωγή στις 150kboed από τα άνω του 1 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου αποθέματα, προσθέτοντας:
«Το 2024 αναδεικνύει σημαντική δυναμική για την Energean: έχουμε προχωρήσει πολύ καλά στα στρατηγικά μας projects στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα και έχουμε επεκταθεί στο Μαρόκο με μια νέα ανάπτυξη φυσικού αερίου. Καθώς συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε το χαρτοφυλάκιό μας, προσβλέπουμε στην ενίσχυση της θέσης μας ως ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής στην περιοχή με επίκεντρο το φυσικό αέριο».
Αναφερόμενος στα σχέδια της Energean για τη νέα χρονιά, ο Μαθιός Ρήγας ανακοίνωσε πως:
- Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και την παραγωγή εκτιμώνται μεταξύ 400 και 500 εκατ. δολ.
- Αναμένονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης Orion-1x στην Αίγυπτο (Operator η ΕΝΙ, η Energean συμμετέχει με 19%), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη με τις αιγυπτιακές αρχές συζητήσεις για την συγχώνευση των τριών παραχωρήσεων Abu Qir, NEA και NI με στόχο τον εξορθολογισμό των οικονομικών όρων και την παράταση της ζωής των κοιτασμάτων.
- Η είσοδος στο Μαρόκο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Anchois σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.
- Στην Ιταλία, αναδεικνύονται νέες προοπτικές έπειτα από το άνοιγμα «παγωμένων» μέχρι τώρα παραχωρήσεων στην Βόρεια Αδριατική και στο Κανάλι της Σικελίας, αλλά και από την προγραμματιζόμενη συμμετοχή της εταιρείας στις γεωτρήσεις των στόχων Gemini και Centauro στην παραχώρηση Cassiopea.
- Στην Ελλάδα, μετά την ένταξη του project για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest -PCI), η Energean προχωρεί τις διαδικασίες για τη μετατροπή της ερευνητικής της άδειας σε άδεια αποθήκευσης.