ΑΘΗΝΑ
19:24
|
06.05.2024
Απόψε, μετά από έκτακτη σύγκλιση κυβερνητικής συνεδρίασης στο Πακιστάν, αποφασίστηκε η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.
Πακιστανός παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τηλεόραση μετά τις εχθροπραξίες με το Ιράν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια ενθαρρυντική κίνηση για αποκλιμάκωση της έντασης στις ιρανο-πακιστανικές σχέσεις μετά τις μεταξύ τους πυραυλικές επιθέσεις προέβησαν σήμερα τα υπουργεία Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών του Πακιστάν και του Ιράν, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «προθυμία» να συνεργαστεί με το Ιράν «σε όλα τα ζητήματα».

Σε ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου αναφέρεται πως ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι συμφώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν πως υπάρχει «ανάγκη στενότερης συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας».

Παράλληλα, ιρανικά ΜΜΕ μεταφέροντας δηλώσεις του Αμίρ Αμπντολαχιάν μετέδωσαν πως «μας ενδιαφέρει η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν» και πως «είναι απαραίτητη μία διμερής συνεργασία για την εξουδετέρωση και την καταστροφή τρομοκρατικών στρατοπέδων στο πακιστανικό έδαφος».

Πριν την εξέλιξη αυτή, προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Πακιστανό ομόλογο κατά την οποία ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως «το Πακιστάν δεν έχει κανένα συμφέρον ή επιθυμία για κλιμάκωση».

Αργότερα, απόψε, το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε ανακοίνωση του Πακιστανού εντολοδόχου πρωθυπουργού Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρ πως μετά από έκτακτη συνεδρίαση με αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών αποφασίστηκε η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.

Στις 18 Ιανουαρίου οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης προχώρησαν στην εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων σε νοτιοδυτική επαρχία του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, προκειμένου να χτυπήσει θέσεις αυτονομιστών της οργάνωσης «Στρατός Δικαιοσύνης» προκαλώντας αντ’ αυτού το θάνατο δύο παιδιών. Στις 18 Ιανουαρίου το Πακιστάν ανταπέδωσε τις πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές που θεωρεί προπύργιο των αυτονομιστών «Απελευθερωτικός Στρατός των Βαλούχων» προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον εννιά αμάχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα