Ένα βασικό μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν είπε την αλήθεια για τους στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, αναφέρει το BBC.
Ο Νετανιάχου απέρριψε δημοσίως την πίεση των ΗΠΑ για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος και επέμεινε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί «μέχρι την πλήρη νίκη».
Όμως ο Γκάντι Άιζενκοτ είπε ότι αυτοί που υποστήριζαν την «απόλυτη ήττα» της Χαμάς δεν «έλεγαν την αλήθεια».
Ο γιος του απόστρατου στρατηγού σκοτώθηκε πολεμώντας στη Γάζα.
Σε συνέντευξή του στο Israel Ch-12 Uvda, είπε επίσης ότι ο Νετανιάχου μοιράζεται «αιχμηρή και ξεκάθαρη ευθύνη» για την αποτυχία να προστατεύσει τη χώρα του στις 7 Οκτωβρίου και ζήτησε νέες εκλογές, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία εμπιστοσύνη» στην τρέχουσα ηγεσία του Ισραήλ.
Η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.300 ανθρώπους και πήρε 240 ομήρους στην αιφνιδιαστική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ.
Σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Οι εντάσεις μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου, με αναφορές ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μόλις και μετά βίας μιλούν, έρχονται καθώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και των δυτικών συμμάχων του.
Μετά τα σχόλια του κ. Νετανιάχου για το παλαιστινιακό κράτος, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ «βλέπουν ξεκάθαρα τα πράγματα διαφορετικά».
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να λυθούν οι προκλήσεις ασφαλείας του Ισραήλ χωρίς ένα παλαιστινιακό κράτος.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε μια λύση δύο κρατών με τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή – η πρώτη εδώ και σχεδόν ένα μήνα.
Αργότερα ο κ. Μπάιντεν μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον και όταν ρωτήθηκε από έναν αν είναι αδύνατη μια λύση δύο κρατών με τον κ. Νετανιάχου στην εξουσία, απάντησε: «Όχι, δεν είναι».
«Υπάρχουν διάφοροι τύποι λύσεων δύο κρατών. Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που είναι μέλη του ΟΗΕ που… δεν έχουν δικούς τους στρατούς», είπε ο κ. Μπάιντεν.
Όμως ο κ. Νετανιάχου πέρασε την καριέρα του αντιστέκοντας σε ένα παλαιστινιακό κράτος και μόλις τον περασμένο μήνα καυχιόταν ότι ήταν περήφανος που το απέτρεψε.
Η χρονική στιγμή μιας άλλης διάψευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν θα ενισχύσει την αίσθηση της αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσής του.
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν επανειλημμένα να επηρεάσουν τη στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης – προτρέποντας για περισσότερες επιθέσεις με καθοδήγηση στη Γάζα σε αντίθεση με τις γενικές αεροπορικές επιδρομές· καθυστέρηση ή εγκατάλειψη της χερσαίας εισβολής· και τη συμμετοχή σε ουσιαστικές συνομιλίες για μια λύση δύο κρατών στην οποία το Ισραήλ θα γειτνιάζει με ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, με ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις συχνά απορρίφθηκαν από τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τεταμένων συναντήσεων με αξιωματούχους των ΗΠΑ, εντείνοντας την απογοήτευση σε ορισμένους αμερικανικούς κύκλους για την άνευ όρων υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ.
Εν μέσω της υπεροχής του θανάτου σε αυτή τη σύγκρουση, οι σύμμαχοι του Ισραήλ ελπίζουν ότι η ζωή θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στο αδρανές σχέδιο των δύο κρατών ως ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία διαρκούς ειρήνης.
Αλλά τα σχόλια του κ. Νετανιάχου φαίνεται να δείχνουν ότι θέλει ακριβώς το αντίθετο: μια θέση που αναμφίβολα ελπίζει ότι θα ήταν περισσότερο σύμφωνη με μια μελλοντική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και η οποία θα μπορούσε να είχε χρονομετρηθεί να δώσει στον παλιό Αμερικανό φίλο του κόκκινο κρέας για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του υπέρ του Ισραήλ σε ένα έτος εκλογών στις ΗΠΑ.
Στο Ισραήλ, ένας ολοένα και πιο αντιδημοφιλής πρωθυπουργός υποχωρεί στην ακροδεξιά που στηρίζει την κυβέρνησή του.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μόλις το 15% των Ισραηλινών θέλει να διατηρήσει τη θέση του και μετά τον πόλεμο.
Και ενώ οι περισσότεροι Ισραηλινοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση κατά της Χαμάς, η πλειοψηφία λέει τώρα ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των υπόλοιπων περίπου 130 ομήρων στα σπίτια τους, έναντι του δυνητικά αδύνατου στόχου της καταστροφής της Χαμάς.
Τα τελευταία του σχόλια για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος αποτελούν επίσης αποκήρυξη των αραβικών προσπαθειών να μεσολαβήσουν στη σύγκρουση.
Η Σαουδική Αραβία τον δελεάζει μρ το έπαθλο της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που περιλαμβάνει μια λύση δύο κρατών.
Όμως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φαίνεται να έχει στοιχηματίσει την πολιτική του επιβίωση σε μια σκληρή αντιπαλαιστινιακή θέση.
Δεν μπορεί πλέον να πουλάει τον εαυτό του ως «κύριο Ασφάλεια» μετά τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία του Ισραήλ που έγιναν υπό το βλέμμα του.
Τώρα είναι «κύριος Όχι Ανεξάρτητη Παλαιστίνη»: μια θέση που πιστεύει ότι θα ανταποκριθεί στη δημόσια διάθεση εδώ που, αν και όλο και λιγότερο ερωτευμένη με τον πρωθυπουργό της, εξακολουθεί να είναι πολύ τραυματισμένη για να συλλάβει ένα παλαιστινιακό κράτος της διπλανής πόρτας.