ΑΘΗΝΑ
00:37
|
03.05.2024
Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι ορκίστηκε για 2η 5ετή θητεία μετά τις άκρως αμφισβητούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου.
Φέλιξ Τσισεκέντι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι ορκίστηκε για δεύτερη πενταετή θητεία μετά τις άκρως αμφισβητούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, μεταδίδει το Al Jazeera.

«Παίρνω πίσω τη σκυτάλη που μου εμπιστευτήκατε. Θέλουμε ένα πιο ενωμένο, πιο δυνατό και ευημερούν Κονγκό», δήλωσε ο Τσισεκέντι, 60 ετών, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων στην πρωτεύουσα το Σάββατο.

«Γνωρίζω τις προσδοκίες σας», δήλωσε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην ανεργία, τη νεολαία, τα δικαιώματα των γυναικών και την εθνική συνοχή.

Με τις εντάσεις να σιγοβράζουν στις ασταθείς ανατολικές επαρχίες του τεράστιου έθνους, ο ηγέτης γνωστός ως «Fatshi» επέλεξε το αθλητικό στάδιο Martyrs χωρητικότητας 80.000 ατόμων της Κινσάσα για την τελετή των εγκαινίων.

Οι κερκίδες ήταν γεμάτες πολύ πριν το μεσημέρι με τραγούδια και χορούς σε πλήρη ροή αναμένοντας την άφιξη αρκετών προσκεκλημένων αρχηγών αφρικανικών κρατών και παραδοσιακών αρχηγών από τις 26 επαρχίες της χώρας.

Ο Τσισεκέντι ορκίστηκε για πρώτη φορά πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2019, μετά την αμφιλεγόμενη νίκη έναντι του Τζόσεφ Καμπίλα.

Κέρδισε την πρώτη φορά υποσχόμενος να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στη ΛΔΚ – η οποία διαθέτει ορυκτό πλούτο αλλά έχει σε μεγάλο βαθμό φτωχό πληθυσμό 100 εκατομμυρίων – και έβαλε τέλος σε 25 χρόνια αιματοχυσίας στα ανατολικά.

Ο πρόεδρος του Κονγκό δεν τήρησε αυτές τις υποσχέσεις, αλλά αυτή τη φορά, έκανε έντονη εκστρατεία για τα επιτεύγματά του στην πρώτη θητεία, όπως δωρεάν πρωτογενή φαρμακευτική αγωγή, ζητώντας άλλη μια εντολή για να «εδραιώσει» την πρόοδο.

«Δυσαρέσκεια»

Ο πρόεδρος του Κονγκό σημείωσε συντριπτική νίκη στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου κερδίζοντας περισσότερο από το 70 τοις εκατό των ψήφων.

Οι εκλογές είχαν περισσότερο από 40 τοις εκατό συμμετοχή, με περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ψηφίσει.

Ακόμη και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στα τέλη Δεκεμβρίου, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματία Μοϊσέ Κατούμπι που τερμάτισε πίσω από τον Τσισεκέντι με 18% των ψήφων- δήλωσαν ότι απέρριπταν τα αποτελέσματα και κάλεσαν τον πληθυσμό να κινητοποιηθεί.

Τα υλικοτεχνικά προβλήματα περιελάμβαναν πολλά εκλογικά τμήματα είτε άνοιξαν καθυστερημένα είτε δεν άνοιξαν καθόλου. Μερικές φορές έλειπαν τα υλικά και πολλές κάρτες ψηφοφόρων κατέστησαν δυσανάγνωστες λόγω μουτζουρωμένου μελανιού.

Η ψηφοφορία στις εκλογές έπρεπε να παραταθεί για δεύτερη ημέρα, κάτι που οι τοπικοί παρατηρητές και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έκριναν παράνομο, και ορισμένες περιοχές της χώρας εξακολουθούσαν να ψηφίζουν πέντε ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.

Ο Μάρτιν Φαγιούλου, ο οποίος είπε ότι του έκλεψαν επίσης στην τελευταία προεδρική ψηφοφορία, συγκέντρωσε 5 τοις εκατό. Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ντένις Μουκγουέγκε, ο οποίος κέρδισε το βραβείο για τη δουλειά του με θύματα βιασμού, συγκέντρωσε 0,22 τοις εκατό. Αυτοί οι υποψήφιοι ζήτησαν την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Κατούμπι και ο Φαγιούλου είχαν απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές να «δείξουν τη δυσαρέσκειά τους» το Σάββατο. Κάλεσαν τους ανθρώπους «να σηκωθούν και να πουν «όχι»», από όπου κι αν βρίσκονται.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι κάηκαν ελαστικά το πρωί του Σαββάτου στους δρόμους της Γκόμα, τον κύριο κόμβο της ανατολικής επαρχίας του Βόρειου Κίβου, που έχει καταρρεύσει από τις συγκρούσεις.

Στην επαρχιακή πόλη Μπένι, επίσης στα ανατολικά, νεαροί προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα αλλά παρενέβη η αστυνομία.

Η εκλογική επιτροπή, CENI, έχει αναγνωρίσει περιπτώσεις νοθείας, βανδαλισμού και εκφοβισμού, καθώς και τη χρήση παράνομων εκλογικών μηχανημάτων.

Η ΛΔΚ έχει μια ιστορία αμφισβητούμενων εκλογών που μπορεί να γίνουν βίαιες και πολλοί από τους πολίτες της τρέφουν μικρή εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα