Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα επιτρέψει καμία απειλή για τη Σομαλία, αφού η Αιθιοπία δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης μιας διεκδίκησης ανεξαρτησίας από τη Σομαλιλάνδη σε μια συμφωνία που θα της έδινε πρόσβαση σε ένα θαλάσσιο λιμάνι, μεταδίδει το Reuters.
Οι δηλώσεις του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ήταν οι ισχυρότερες που έγιναν μέχρι στιγμής για το θέμα από την Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη παγωμένες σχέσεις με την Αιθιοπία, και ήταν σημάδι ότι το Κάιρο μπορεί να εμπλακεί σε μια διαμάχη που έχει προκαλέσει νέες εντάσεις στο ασταθές Κέρας της Αφρικής.
Η Σομαλιλάνδη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα. Η συμφωνία μίσθωσης λιμανιού, η οποία συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα ήταν ένα όφελος για την μεσόγεια Αιθιοπία και έχει εξοργίσει τη Σομαλία.
«Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να απειλήσει τη Σομαλία ή να επηρεάσει την ασφάλειά της», είπε ο Σίσι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον επισκεπτόμενο πρόεδρο της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ.
«Μην δοκιμάσετε την Αίγυπτο ή προσπαθήστε να απειλήσετε τους αδελφούς της, ειδικά εάν της ζητήσουν να παρέμβει», πρόσθεσε.
Σε ένα μνημόνιο κατανόησης την 1η Ιανουαρίου, η Αιθιοπία δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στο λιμάνι. Θα μισθώσει 20 χιλιόμετρα ακτών γύρω από το λιμάνι Berbera, στον κόλπο του Άντεν, για 50 χρόνια για στρατιωτικούς και εμπορικούς σκοπούς.
Το σημερινό κύριο λιμάνι της Αιθιοπίας για θαλάσσιες εξαγωγές βρίσκεται στη γειτονική χώρα του Τζιμπουτί.
«Το μήνυμά μου προς την Αιθιοπία είναι ότι… η προσπάθεια να αρπάξει ένα κομμάτι γης για να το ελέγξει είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν θα συμφωνήσει», είπε ο Σίσι, λέγοντας ότι η συνεργασία για την ανάπτυξη είναι καλύτερη στρατηγική.
Οι εκπρόσωποι της Αιθιοπίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό των δηλώσεών του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε την Αιθιοπία πηγή αστάθειας στην περιοχή, κάτι που το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε ότι είναι «άσχετο».
Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας, οι οποίες χρησιμοποιούν από κοινού τον ποταμό Νείλο, είναι τεταμένες εδώ και χρόνια λόγω ενός μεγάλου φράγματος που έχει χτίσει η Αιθιοπία στον Γαλάζιο Νείλο.