ΑΘΗΝΑ
12:15
|
03.05.2024
Έκρηξη σε μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγής φυσικού αερίου κοντά στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία σημειώθηκε από ουκρανικά drones.
Πυροσβέστες εργάζονται για να σβήσουν τη φωτιά στον τερματικό σταθμό Novatek στο λιμάνι Ust-Luga, Ρωσία, 21 Ιανουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκρηξη σε μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγής φυσικού αερίου κοντά στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία σημειώθηκε από ουκρανικά drones, σύμφωνα με το BBC News.

Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στον τερματικό σταθμό Ust-Luga, αλλά δεν υπήρξε τραυματισμός, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Επίσημη πηγή στο Κίεβο είπε ότι η «ειδική επιχείρηση» της υπηρεσίας ασφαλείας SBU ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης, με drones που δούλευαν «στον στόχο».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει drones στην τρέχουσα σύγκρουση.

Η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έχει σημειώσει μικρή πρόοδο τους τελευταίους μήνες.

Σχετικά με την έκρηξη κοντά στην Αγία Πετρούπολη, ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντερ Ντροζντένκο είπε ότι υπάρχει «καθεστώς υψηλού συναγερμού» μετά το περιστατικό στον τερματικό σταθμό της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, στην Ουστ-Λούγκα στον Κόλπο της Φινλανδίας. Μοιράστηκε ένα βίντεο με μια μεγάλη φωτιά.

Η Novatek ανακοίνωσε αργότερα ότι οι εργασίες στον τερματικό σταθμό είχαν διακοπεί και είπε ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα «εξωτερικής επιρροής» – χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ουκρανοί λένε ότι τα καύσιμα που επεξεργάζονταν στο εργοστάσιο χρησιμοποιούνταν για τον εφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στον πόλεμό τους εναντίον της Ουκρανίας και ότι αυτό το χτύπημα «περιπλέκει σημαντικά» τη διοικητική μέριμνα για τον στρατό.

Περιγράφουν επίσης την επίθεση ως οικονομικό πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία εξάγει καύσιμα από τον τερματικό σταθμό.

Το ρωσικό Fontanka.ru δημοσίευσε βίντεο που δείχνει δεξαμενόπλοια δεμένα κοντά στο σημείο που μαίνεται η φωτιά. Αναφέρει ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πλησιάζουν την πόλη της Αγίας Πετρούπολης περίπου στη 01:00 τοπική ώρα (22:00 GMT), αλλά έκαναν ελιγμό απότομα στα περίχωρα πριν κατευθυνθούν προς την ακτή και το λιμάνι Ust-Luga.

Αυτόπτης μάρτυρας ακούγεται να λέει ότι το έδαφος σείστηκε κάτω από τα πόδια του από τις εκρήξεις.

Το ρωσικό κανάλι Telegram Mash επικαλείται πηγή που λέει ότι άκουσαν δύο εκρήξεις πριν από τη φωτιά. Το κανάλι αναφέρει ότι περίπου 150 μέλη του προσωπικού απομακρύνθηκαν από τον τερματικό σταθμό.

Ένα άλλο βίντεο – που δημοσιεύτηκε στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης – φαίνεται να δείχνει τεράστιες μπάλες από πορτοκαλί φωτιά, ακούγεται μια αντρική φωνή που αναφέρεται στο άκουσμα του βόμβου ενός drone πριν από την έκρηξη.

Το Fontanka.ru, συνήθως αξιόπιστη πηγή, λέει ότι οι πτήσεις από και προς την Αγία Πετρούπολη είχαν ακινητοποιηθεί πριν από τις εκρήξεις, καθώς είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο γνωστό ως «Χαλί».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι κατέρριψε τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή Σμολένσκ, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, το βράδυ του Σαββάτου.

Νωρίτερα είπε ότι είχε καταρρίψει drones πάνω από την Τούλα και το Oryol, και τα δύο στη δυτική Ρωσία. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Επίσης την Κυριακή, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σε πολυσύχναστη αγορά στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία. Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτή την επίθεση.

Η Ρωσία και η Ουκρανία στοχεύουν η μια την ενεργειακή υποδομή της άλλης και την Παρασκευή ξέσπασε φωτιά σε μια αποθήκη πετρελαίου στο Μπριάνσκ της νοτιοδυτικής Ρωσίας, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε την επίθεση με ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Αυτό έγινε μια ημέρα μετά την επίθεση που είχε στόχο έναν μεγάλο τερματικό σταθμό φόρτωσης πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη.

Την Πέμπτη, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε ένα χωριό κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο στρατός της αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών, αλλά έχει θέσει στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου drones στην εγχώρια αγορά φέτος.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στη γείτονά της πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα