ΑΘΗΝΑ
12:09
|
01.05.2024
Κεντρικό ζήτημα των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Νέο μήνυμα Μπορέλ προς Ισραήλ για «λύση δύο κρατών» και τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Δήλωση Γεραπετρίτη για τη Μέση Ανατολή από τις Βρυξέλλες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα 22/1 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας, και να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. «Η, δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή», πρόσθεσε ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας περισσότερων διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών του Συμβουλίου έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Στο δεύτερο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση θα παραστεί ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ είναι ο μόνος ΥΠΕΞ που έγινε δεκτός τόσο από τον Ιορδανό βασιλιά, όσο και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Να σημειωθεί πως την Τρίτη 23/1 θα συγκληθεί το 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Αιγύπτου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως τονίστηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της στενής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Γεραπετρίτης, μετά τη λήξη του Συμβουλίου, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μπορέλ: Νέα δήλωση για «λύση δύο κρατών»

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής τις διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» υποδέχονται σήμερα χωριστά τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μάλικι.

«Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών», τόνισε εκ νέου ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.. Το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα», τόνισε επίσης ο Μπορέλ, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών.

«Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό», είπε ο Μπορέλ ενώπιον των δημοσιογράφων, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μια «παλαιστινιακή κυριαρχία».

«Ποιες είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;», είπε ο Μπορέλ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε πως παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 «μια συνολική προσέγγιση» προς μια βιώσιμη ειρήνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα