ΑΘΗΝΑ
08:31
|
03.05.2024
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει έτοιμος για διάλογο και οι αγρότες είναι σε αναβρασμό διεκδικώντας πλειάδα αιτημάτων που είναι ανικανοποίητα.
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έτοιμος για διάλογο με τους αγρότες δήλωσε απόψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το Συμβούλιο των ομολόγων του από τις άλλες 26 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Αυγενάκης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί «με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα μας». Τόνισε πως έχει πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν και πως είναι έτοιμος και αυτός και άλλα στελέχη του υπουργείου να συζητήσουν «με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ».

«Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει, αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό» κατέληξε.

Νωρίτερα, ανέφερε πως συζήτησε την ανάγκη βελτιώσεων στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ώστε να απλοποιηθεί ο μηχανισμός προς όφελος των αγροτών. Τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του συστήματος απορρόφησης ενισχύσεων ώστε να εισπράττουν τα χρήματα που η ΕΕ διασφαλίζει για αυτούς σε συγκεκριμένο χρόνο.

Σε σχέση με την αυριανή συνεδρίαση EUMED 9, (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ότι «μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας καταφέρνουμε αύριο να διοργανώσουμε, την πρώτη συνάντηση των,των συμμάχων της νότιας Ευρώπης».

Όπως τόνισε, στην ατζέντα τίθενται τρία βασικά ζητήματα:

  • Η κλιματική κρίση και οι ανάγκες βελτίωσης των μηχανισμών που διαθέτει η Κοινότητα.
  • Η ακαρπία και ο περονόσπορος
  • Τα ψάρια εισβολείς, ένα ζήτημα που απασχολεί τους αλιείς.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτές τις συμμαχίες, θα βρούμε σε πρώτη φάση κοινό βηματισμό και σημεία διεκδίκησης προς την ΕΕ. Στόχος είναι να συνεχιστούν αυτές οι τακτικές συναντήσεις των εννέα χωρών του Νότου, αναδεικνύοντας τα διαφορετικά ζητήματα που απασχολούν τη Νότια Ευρώπη εν συγκρίσει με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη» πρόσθεσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τι διεκδικούν οι αγρότες

Πάντως οι αγρότες αυτές τις μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι σε αναβρασμό. Μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν.
  • Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα