Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012, επί υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο σε σχέση με τον εξαναγκασμό των οροθετικών σε εξέταση αίματος, όσο και με την αδικαιολόγητη διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, και καλεί το ελληνικό κράτος να αποζημιώσει με 70.000 ευρώ όσες από τις οροθετικές γυναίκες βρίσκονται ακόμα στη ζωή.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο, το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων των οροθετικών γυναικών το 2012.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι «καμία από τις διατάξεις που επικαλέστηκε η Κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει μια ιατρική επέμβαση, είτε αυτή διενεργείται από αστυνομικούς είτε από γιατρούς».
Επιπλέον σημειώνει ότι «η δημοσίευση των δεδομένων των τεσσάρων προσφευγουσών ισοδυναμούσε με δυσανάλογη παρέμβαση στο δικαίωμά τους για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής», προσθέτοντας πως «τα ονόματα των προσφευγουσών αυτών και φωτογραφίες και η πληροφορία ότι ήταν οροθετικές, είχαν μεταφορτωθεί στην ιστοσελίδα του αστυνομικού τμήματος και μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, και ο εισαγγελέας δεν είχε επιχειρήσει να εξακριβώσει αν θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί άλλα μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν μικρότερη έκθεση των προσφευγουσών στα μέσα ενημέρωσης».
Υπενθυμίζεται, ότι μόλις έξι μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012, τότε Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε την Υγειονομική διάταξη 39α/2012 για τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», δημοσιεύοντας φωτογραφίες και τα στοιχεία των οροθετικών γυναικών.
«Το 50% της ευθύνης έχει η εκδιδόμενη γυναίκα και το άλλο 50% ο πελάτης. Έπρεπε να δημοσιοποιούνται και οι δικές τους φωτογραφίες, διότι η απροφύλακτη επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αφενός δημόσιας υγείας αφετέρου κοινωνικής απαξίας. Πρόκειται για θέμα βαρύτατης αμέλειας, η οποία συνορεύει απόλυτα με τη γαϊδουριά» είχε δηλώσει τότε ο κ. Λοβέρδος.