ΑΘΗΝΑ
00:08
|
28.04.2024
Ζητά ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στο τραπεζικό σύστημα και στο σύστημα συναλλαγών και κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Eναρμονισμένα χαμηλά επιτόκια προς τους καταθέτες – υψηλά επιτόκια προς τους δανειολήπτες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανάκτηση εθνική κυριαρχίας στο τραπεζικό σύστημα ζητά το ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντας πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Αlpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, «λειτουργούν ως καρτέλ» με εναρμονισμένα χαμηλά επιτόκια προς τους καταθέτες – υψηλά επιτόκια προς τους δανειολήπτες.

Απόδειξη, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αποτελούν τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ρεκόρ κερδοφορίας, με το 79,25% των λειτουργικών εσόδων τους να προέρχεται από τα «επιτοκιακά κέρδη», από την ψαλίδα δηλαδή μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 60,56%. Στις δε Γαλλία και Γερμανία, το ποσοστό των επιτοκιακών κερδών διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα – στο 43,46% και 53,90% αντίστοιχα.

«Πώς μπορούν και κάνουν αυτό το πάρτι οι τραπεζίτες στην Ελλάδα;», αναρωτιέται το ΜέΡΑ25 και συνεχίζει:

«Επειδή οι κυβερνήσεις των κκ. Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Τσίπρα και Μητσοτάκη τους χάρισαν €60 δις (€46 δις συν €13,6 δις οι τόκοι) κι επειδή οι μετοχές που έλαβε το Δημόσιο σε αντάλλαγμα αυτών των δισεκατομμυρίων, δεν του έδιναν ψήφο στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, με αποτέλεσμα το Δημόσιο που είχε την πλειοψηφία των μετοχών, να μην έχει λόγο στην διοίκηση – την οποία κράτησαν οι τραπεζίτες που φαλίρισαν τις τράπεζες. Τα κέρδη στους τραπεζίτες, η ζημιά στην κοινωνία.

Κι έτσι έστησαν το καρτέλ που μας δίνει μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων αλλά τεράστιο επιτόκιο δανεισμού και μας χρεώνει χαράτσι στις συναλλαγές, είτε μεταφέρουμε χρήματα, είτε απλώς πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας.»

Τέλος, ως μόνη λύση το ΜέΡΑ25 προτείνει:

«Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στο τραπεζικό σύστημα και στο σύστημα συναλλαγών. Απαιτείται η δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, που θα σπάσει το καρτέλ.

Στην πράξη, κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Τραπεζικών Συμμετοχών που θα λειτουργεί με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολλών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα