ΑΘΗΝΑ
16:00
|
06.05.2024
Μετά από σκληρό παζάρι 20 μηνών, ήρθε η ώρα συζήτησης και πιθανής ψήφισης του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τουρκική Εθνοσυνέλευση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε το απόγευμα στην 600μελή τουρκική εθνοσυνέλευση η συζήτηση για 42 θέματα με τελευταίο στη λίστα την έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από 20 μήνες πυρετωδών και σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας, Στοκχόλμης και Ουάσιγκτον.

Η ψηφοφορία αναμένεται αργότερα απόψε.

Περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022 την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία. Ωστόσο, η Σουηδία δεν ακολούθησε την γρήγορη ένταξη της Φιλανδίας που έγινε τον Απρίλιο του 2022 το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας που βρήκε ευκαιρία για να ικανοποιήσει αρκετά αιτήματά της.

Ανάγκασε έτσι τη Σουηδία να κάνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και να υιοθετήσει νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ώστε να κάμψει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας που την κατηγορούσε πως προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της.

Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα