ΑΘΗΝΑ
06:57
|
03.07.2024
Στις 17 Ιανουαρίου η Μόσχα υποστήριξε ότι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στο Χάρκοβο, δεκάδες Γάλλοι μισθοφόροι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψήφισμα που απευθύνεται στους Γάλλους βουλευτές και καταγγέλλει την παρουσία Γάλλων μισθοφόρων στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη 24/1, το ρωσικό κοινοβούλιο.

Η κίνηση έρχεται μετά από μέρες κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Παρισιού, αφού η Ρωσία ισχυρίστηκε, ότι σκότωσε μια ομάδα Γάλλων μισθοφόρων στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια μαχών την περασμένη εβδομάδα.

«Παρά το γεγονός ότι το Παρίσι αρνείται επίσημα ότι Γάλλοι μισθοφόροι συμμετέχουν στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία… αντικειμενικές πληροφορίες για απώλειες σε μισθοφορικές μονάδες νεοναζί δείχνουν αξιόπιστα το αντίθετο», αναφέρει το ψήφισμα και προσθέτει: «Πρέπει να αναρωτηθούμε, όπως και οι ψηφοφόροι μας, με ποιον έχουμε να κάνουμε όταν μιλάμε για τη Γαλλία και τους Γάλλους;»

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, στις 17 Ιανουαρίου, ότι πραγματοποίησε «πλήγμα ακριβείας» εναντίον μιας προσωρινής βάσης ξένων μαχητών στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια του οποίου εξολοθρεύτηκε ομάδα 60 μισθοφόρων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Γάλλοι.

Η Μόσχα κάλεσε στη συνέχεια τον Γάλλο πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την «αυξανόμενη εμπλοκή της Γαλλίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας», αλλά το Παρίσι απέρριψε τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν Γάλλοι μισθοφόροι στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού.

Ένα φιλορωσικό συγκρότημα με έδρα τη Γαλλία, το SOS Donbass, δημοσιοποίησε, τη Δευτέρα, μέσω του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti μια λίστα με 13 φερόμενους «Γάλλους μισθοφόρους» που ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν στο Χάρκοβο την ώρα του ρωσικού χτυπήματος, ένας δεύτερος κατάλογος με 30 επιπλέον φερόμενους Γάλλους «μισθοφόρους» κυκλοφορεί επίσης μέσω της εφαρμογής Telegram.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι διάθετε αξιόπιστες πληροφορίες για την παρουσία Γάλλων μισθοφόρων στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας πως το Παρίσι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι οι Γάλλοι πολίτες θα μείνουν μακριά από τον κίνδυνο.

«Επιμένουμε ότι διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες για την παρουσία Γάλλων υπηκόων στην Ουκρανία, Γάλλων μισθοφόρων και πιστεύουμε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίζει περισσότερο τους πολίτες της, η τουλάχιστον να τους προτρέπει να μην συμμετέχουν στις εγκληματικές δραστηριότητες του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Μικρής σημασίας η επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο

Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Βήματα προς έναν ενιαίο Ευρωστρατό

ΜέΡΑ25: Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλας

Στην Πολωνία ο Σολτς με τη βαλίτσα του γεμάτη με «πολεμικές αποζημιώσεις» και αμυντικές συνεργασίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα