ΑΘΗΝΑ
04:58
|
17.05.2024
Οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ιράκ θα έχουν ως τελικό στόχο την αποχώρηση και των τελευταίων 2.500 Αμερικανών στρατιωτών από το ιρακινό έδαφος.
Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνομιλίες με στόχο την πλήρη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ξεκινούν σύντομα Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Αφορμή δίνουν οι διαδοχικές πιέσεις και διαμαρτυρίες της ιρακινής κυβέρνησης για τις εχθροπραξίες που προκαλεί η εμφάνιση και δράση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να συγκροτήσουν ανώτερη στρατιωτική επιτροπή από το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να συμφωνήσουν στην επόμενη (και τελευταία κατά τις επιθυμίες της Βαγδάτης) φάση του «Διεθνούς Συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους»  καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έχει γίνει σκιά του εαυτού της.

Οι ενδείξεις ευρύτερης σταθεροποίησης μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες για ιρακινο-αμερικανικές συνομιλίες που αφορούν το «μέλλον» της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ σήμερα διαθέτουν στο Ιράκ περίπου 2.500 στρατιώτες που λειτουργούν «συμβουλευτικά» και «βοηθητικά» από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον τερματισμό του μάχιμου ρόλου τους στο Ιράκ.

Σήμερα, πάντως, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Μοχάμεντ Χουσεΐν, υπαινίχθηκε τις επικείμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αυτό το σκοπό δηλώνοντας μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Ιράκ, Έλενα Ρομανόφσκι,  πως έλαβε από εκείνη ένα «σημαντικό μήνυμα από την αμερικανική κυβέρνηση προς την ιρακινή κυβέρνηση που θα μελετηθεί από τον πρωθυπουργό και τις αρμόδιες αρχές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα