ΑΘΗΝΑ
08:21
|
07.11.2024
Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι κλήθηκαν να αναλάβουν οι ίδιοι χρέη γιατρού, χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα ή τις απαραίτητες γνώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις απάνθρωπες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες, κάτω από τις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) της Αμυγδαλέζας καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών και ο Σύλλογος Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο κέντρο κράτησης βρίσκονται εδώ και ένα μήνα πάνω από 1000 άτομα χωρίς γιατρό, με τα περιστατικά μολυσματικών ασθενειών (όπως οστρακιά και φυματίωση) να πληθαίνουν, εκθέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους τους ασθενής που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα, όσο και το προσωπικό τους υπόλοιπους κρατούμενους, οι οποίοι είναι στοιβαγμένοι μέσα στα κοντέινερς.

Μάλιστα, ενώ έχουν αναφερθεί μολυσματικές ασθένειες, άτομα συνεχίζουν να μεταφέρονται σε άλλα Κέντρα Κράτησης, χωρίς να υπάρξει πρώτα ιατρικός έλεγχος.

«Πρόκειται για εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες έχουν εκλείψει στο γενικό πληθυσμό και τίθεται σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι κλήθηκαν να αναλάβουν χρέη γιατρού, χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα ή τις γνώσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ημέρες, εργαζόμενοι του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου (ΑΚΑ) Αμυγδαλέζας της Υπηρεσίας Ασύλου ενημερώνονται από αιτούντες – κρατούμενους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας ότι για διάστημα ενός μήνα περίπου δεν υπήρχε γιατρός, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική εξέταση για τυχόν συμπτώματα που παρουσίαζαν. Μετά από παρέμβασή τους στην διοίκηση, υπήρχε παρουσία γιατρού για λίγες ώρες και όχι καθημερινά, ενώ δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχει γιατρός την επόμενη μέρα. Αντικειμενικά, ωστόσο, η περιορισμένη παρουσία γιατρών δεν επαρκεί για την εξέταση όσων μεταναστών – προσφύγων είχαν αιτηθεί ιατρική εξέταση όλο το προηγούμενο διάστημα και όσων παρουσιάζουν οποιαδήποτε συμπτώματα στην συνέχεια.

Οι αιτούντες που έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου παραπονούνται για έντονο κνησμό, ένδειξη η οποία παραπέμπει σε συμπτώματα ψώρας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού κρατουμένων (άνω των 1000) στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Αιτών άσυλο ενημέρωσε υπάλληλο της Υπηρεσίας Ασύλου ότι έπασχε από οστρακιά, ενώ απελευθερώθηκε κρατούμενη που δήλωσε πως πάσχει από φυματίωση. Θεωρούμε, εξάλλου, ισχυρό το ενδεχόμενο ύπαρξης αρκετών κρουσμάτων φυματίωσης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού κρατουμένων, του βαθμού ευαλωτότητας του μεταναστευτικού πληθυσμού και του συγχρωτισμού μέσα στα κοντέινερ του ΠΡΟΚΕΚΑ.

Πρόκειται για εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες έχουν εκλείψει στο γενικό πληθυσμό και τίθεται σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Πολύ περισσότερο, καθώς οι κρατούμενοι μεταφέρονται στα υπόλοιπα ΠΡΟΚΕΚΑ της χώρας, ορισμένοι απελευθερώνονται, ενώ στην Αμυγδαλέζα μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από το αεροδρόμιο, όπου επίσης ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει γιατρός και οι μετανάστες – πρόσφυγες κρατούνται έως 28 ημέρες.

Εγείρονται συνεπώς σοβαροί κίνδυνοι για την περαιτέρω μεταφορά και μετάδοση τυχόν τέτοιων μολυσματικών ασθενειών.

Ως ελάχιστο και άμεσο μέτρο, ο Σύλλογός μας ζήτησε την προσωρινή αναστολή ενεργειών εξυπηρέτησης κοινού και την απασχόληση των υπαλλήλων σε άλλες διοικητικές ενέργειες μέχρι να εξεταστεί ικανοποιητικός αριθμός κρατουμένων, ενδεχομένως και με την παρουσία επιπλέον γιατρών στη δομή, καθώς και την απολύμανση των χώρων του ΠΡΟΚΕΚΑ από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να μην εξαπλωθούν τυχόν μολυσματικές ασθένειες.

Αντί γι’αυτό, διοικητικοί υπάλληλοι αναγκάστηκαν… να κάνουν τους γιατρούς και να κρίνουν ποιος μπορεί να εξυπηρετηθεί όπως όπως. Ρωτούσαν τους εξυπηρετούμενους αν έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα, χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα ή τις γνώσεις για να το πράξουν και προκειμένου να προχωρήσουν στην εξυπηρέτησή τους. Αν οι ίδιοι οι εξυπηρετούμενοι ανέφεραν συμπτώματα, δεν προχωρούσαν στην προγραμματισμένη ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλος της Υπηρεσίας κατήγγειλε στο σωματείο ότι αιτών άσυλο με προγραμματισμένη καταγραφή του αιτήματός του είχε σπυριά με πύον στο στέρνο!

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που περιλαμβάνουν την παρουσία γιατρού στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, αφού ακόμα και στα γραφεία που εξυπηρετούν τον γενικό μεταναστευτικό πληθυσμό, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με έκτακτα περιστατικά, όπως λιποθυμίες αιτούντων άσυλο.

Όπως ζητάμε επανειλημμένα μέσα ατομικής προστασίας, που ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας δίνονταν με το σταγονόμετρο, ούτε βέβαια δόθηκαν από την Υπηρεσία την περίοδο που το ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας λειτουργούσε χωρίς γιατρό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους!

Απαιτούμε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

Μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους με ευθύνη της Υπηρεσίας.

Παρουσία μόνιμου γιατρού, τόσο στο ΠΡΟΚΕΚΑ/ΑΚΑ Αμυγδαλέζας, όσο και στα άλλα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου για τους αιτούντες που το χρειάζονται.

Τα ΔΣ

Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών

Σύλλογος Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

Όχι, ο Τραμπ δεν μπορεί να τη «φτιάξει»

Υπό κατάρρευση ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία

Συγκροτημένα, δημοκρατικά και αποφασιστικά θα γίνει το συνέδριο, λέει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα